Een laadpaal met zonnepanelen combineren is een slimme zet. Het is even een investering. Maar na de terugverdientijd laad je jouw elektrische auto gratis op met de groene stroom die je zonnepanelen opwekken. Dat klinkt als geld besparen. Ontdek hoe jij slim laadt.
Je elektrische auto opladen met je eigen laadpaal is vaak een stuk goedkoper dan publiek laden. Zeker als je zonnepanelen hebt. Je laadt je auto op met je eigen opgewekte energie. Dat scheelt dus flink in de kosten.
Bij het kiezen van de beste laadpaal voor jouw zonnepanelen, zijn er 5 belangrijke punten om rekening mee te houden:
Op zoek naar de beste laadpaal voor thuis die hand in hand gaat met je zonnepanelen? Kies een model dat slim omgaat met de energie die je panelen opwekken. De ideale laadpaal past het laadvermogen aan op de actuele productie van je panelen. Zo benut je elke zonnestraal optimaal en laad je efficiënt op. Let ook op de mogelijkheid van bidirectioneel laden. Dit betekent dat je auto energie kan terugleveren aan je huis als dat nodig is.
Naast load balancing en bidirectioneel laden spelen voor bedrijven ook andere factoren een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de schaalbaarheid van de laadoplossing. Laadpalen voor bedrijven moeten vaak meerdere voertuigen tegelijk kunnen opladen. Daarom is een goed beheersysteem essentieel. Met deze systemen optimaliseer je het energieverbruik over verschillende laders en voertuigen.
Het is belangrijk om bij de keuze voor een laadpaal niet alleen rekening te houden met de huidige behoeften, maar ook met toekomstige uitbreiding en de flexibiliteit van de laadinfrastructuur. Daarnaast is het voor zakelijke gebruikers handig als er mogelijkheden zijn voor rapportage en verrekenen van de laadsessies.
Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Daarom stijgt de vraag naar stroom. Slimme laadpalen zijn de toekomst als het gaat om het opladen van elektrische auto's. Met slim laden spreiden we de vraag en zetten we opgewekte zonne-energie efficiënt in. Je laadt duurzaam op en ondersteunt het elektriciteitsnet.
Een van de belangrijkste functies van slimme laadpalen is dat ze optimaal gebruikmaken van de energie die je zonnepanelen opwekken. Stel je voor: op een zonnige dag wek je meer stroom op dan je thuis gebruikt. Een slimme laadpaal begrijpt wanneer je zonnepanelen pieken in energieproductie. De paal zet dit overschot aan groene stroom direct in om je elektrische auto te laden. Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het net en verlaagt je energierekening.
Daarnaast hebben slimme laadpalen de functie: dynamic load balancing. Dat betekent dat de laadpaal de laadsnelheid kan aanpassen op basis van de actuele energieproductie van je zonnepanelen en het stroomverbruik in huis. Je wil natuurlijk niet dat je de wasmachine niet aan kunt zetten omdat je de auto aan het opladen bent. Of dat de stoppen springen omdat je meterkast overbelast raakt.
Ga jij je laadpaal combineren met zonnepanelen, dan is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat de opgewekte energie aansluit bij de behoefte van je auto. Eerst check je hoeveel kilowattuur (kWh) je elektrische auto nodig heeft om volledig op te laden. Dit vind je in de handleiding van je voertuig.
Stel, je auto heeft 40 kWh nodig om volledig te laden en je wilt deze lading één keer per week. Dat betekent dat je op jaarbasis 40 kWh x 52 weken = 2080 kWh nodig hebt alleen voor je auto.
Het gemiddelde zonnepaneel in Nederland wekt ongeveer 350 kWh per jaar op (bron: Milieu Centraal). Dus deel nu de jaarlijkse behoefte van je auto door de opbrengst per paneel: 2080 kWh / 350 kWh = ongeveer 5,94. Afgerond betekent dit dat je minstens 6 zonnepanelen nodig hebt om je elektrische auto elk jaar volledig op te laden.
Vergeet niet hierbij ook je huidige stroomverbruik van je huishouden mee te rekenen. Als je meer energie gebruikt, heb je meer panelen nodig. Én kijk naar de zonuren: meer zon betekent meer opgewekte energie. Met deze factoren kun je een goede schatting maken en zorgen dat je genoeg panelen hebt om zowel je huis als je auto van stroom te voorzien.
Installatie van een laadpaal en zonnepanelen verloopt in duidelijke stappen. Begin met een grondige analyse van je huidige energieverbruik en vermogensbehoefte. Dit bepaalt de capaciteit van je zonnepanelen en laadpaal.
1. Plaatsing zonnepanelen:
2. Installatie laadpaal:
3. Netwerkintegratie:
4. Testen en gebruik:
Houd rekening met lokale regelgeving en vergunningen. Plan ook voor de toekomst: misschien wil je later meer zonnepanelen of een extra laadpaal. Handig als je die straks makkelijk kunt aansluiten. En tot slot: houd in de gaten hoeveel je aan stroom opwekt en verbruikt. Dan laad je altijd zo slim en goedkoop mogelijk op.
Je kunt een eigen laadpaal thuis hebben, zelfs als je nog geen zonnepanelen op het dak hebt liggen. Hier is wat je moet weten:
Met een laadpaal thuis ben je dus flexibel en bespaar je mogelijk op de lange termijn. Denk vooruit en combineer hem later met zonnepanelen voor maximaal voordeel en een groene toekomst.
Bij Essent ben je verzekerd van de beste laadoplossing die past bij jouw situatie. Een eigen laadpaal die het altijd doet en onze laadpaaladviseurs die altijd voor je klaarstaan. Onze laadstations zijn geschikt voor zonnepanelen, ook als je besluit deze pas later aan te schaffen. Met een laadpaal van Essent ben je klaar voor de toekomst.
Absoluut, het is mogelijk om je elektrische auto op te laden met de energie die je zonnepanelen opwekken. Dit is een efficiënte manier om duurzaam gebruik te maken van je eigen opgewekte stroom en om de kosten voor het opladen thuis te verlagen.
Ja, door je laadpaal te koppelen aan zonnepanelen kun je besparen op energiekosten. Je gebruikt dan groene, zelfopgewekte energie wat goedkoper is dan stroom van het net.
Nee, je kunt een laadpaal thuis installeren zonder zonnepanelen. Maar als je ze combineert, vergroot je de voordelen omdat je dan gebruikmaakt van zelfopgewekte, hernieuwbare energie.
Je laadpaal moet kunnen communiceren met je zonnepanelensysteem om optimaal te laden met de beschikbare zonne-energie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem intelligent genoeg is om energiestromen te beheren en te balanceren.
Naast het besparen van kosten en het gebruik van groene energie, draag je bij aan een beter milieu en ben je minder afhankelijk van de energieprijs-schommelingen. Bovendien kan jouw elektriciteitsnetwerk thuis slimmer worden met bidirectioneel laden voor energieopslag of -distributie.