Ben jij een van die ondernemers die overstapt op elektrische auto's? Goed bezig! Een eigen laadpaal heeft veel voordelen. Geen gedoe met zoeken naar openbare laadpalen: jouw auto is altijd klaar om te gaan. Ook is het voor je bezoekers en werknemers uitermate handig. Ontdek hoe je makkelijk een laadpaal aanschaft, hoe je dit verrekent, wat de kosten zijn en of je subsidie terugkrijgt. Laad slim, laad zakelijk.
Let bij het kiezen van jouw zakelijke laadoplossing op deze verschillende factoren. Zo zorg je ervoor dat je de beste laadoplossing kiest voor jouw bedrijf. En rijd je altijd vol energie naar je volgende afspraak.
Bij Essent maken we het makkelijk. Daarom kies je bij ons uit twee laadpalen: Eve Single S-line of Eve Single Pro-Line. Deze Alfen laadpalen zijn van Nederlandse bodem en van een uitstekende kwaliteit. Laat je adviseren en bekijk welke zakelijke laadoplossing het beste bij jouw bedrijf, situatie en elektrische auto past. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.
Het hebben van een zakelijke laadpaal brengt verschillende kosten met zich mee:
Het is belangrijk om al deze kosten in gedachten te houden. Maar vergeet niet: uit de aanschaf van een laadpaal kan je belastingvoordelen halen die de kosten verlagen.
Over het algemeen liggen de kosten van een laadpaal gemiddeld rond de 2000 euro, exclusief installatie. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren. Zoals het type, het vermogen en de slimme functies.
De prijs voor het installeren van de laadpaal verschilt per situatie. Bij een eenvoudige installatie betaal je een paar honderd euro. Is er meer werk nodig? Dan kunnen de kosten oplopen. Gemiddeld liggen de montagekosten tussen de 350 en 575 euro exclusief btw. De precieze prijs hangt af van het graaf- en boorwerk, de status van je meterkast en de afstand tussen de laadpaal en meterkast.
Regelmatig onderhoud aan je laadpaal voor een langere levensduur. Het kan je op de lange termijn geld besparen. Want het vermindert de kans op dure reparaties. Gelukkig hebben laadpalen over het algemeen weinig onderhoud nodig. Gemiddeld zijn de onderhoudskosten voor een laadpaal tussen de 50 en 150 euro per jaar. Dit is afhankelijk van het type laadpaal en hoe vaak je deze gebruikt.
Voor het opladen van de elektrische voertuigen betaal je een stroomtarief per kilowattuur (kWh). Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal rond de € 0,44 per kWh om je auto op te laden aan je eigen laadpaal. Een gemiddelde elektrische auto heeft daarnaast een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden. Stel dat je batterij leeg is en je deze helemaal oplaadt, betaal je dus: € 26,40. (0,44 x 60).
Er zijn voor zakelijke rijders verschillende manieren om te laden. Als je investeert in zakelijke laadpunten, wil je natuurlijk de laadkosten makkelijk kunnen verrekenen. Dit geldt zowel voor het laden op het werk als het thuisladen door medewerkers. Gelukkig zijn er slimme systemen die dit eenvoudig maken. Zo hebben veel zakelijke laadpalen geïntegreerde software die elke laadsessie registreren. Hierdoor is het verrekenen van de kosten erg eenvoudig.
Zakelijke gebruikers met een laadpaal thuis kunnen hun elektrische auto opladen aan huis. Voor thuisladen kunnen werknemers gebruikmaken van een laadpas gekoppeld aan de zakelijke laadpaal. De geladen stroom en de gemaakte kosten voor het opladen worden dan direct op de juiste plaats geboekt en gecompenseerd. Ook handig als je werknemer zijn of haar elektrische auto zowel privé als zakelijk gebruikt.
Ook bieden sommige aanbieders van zakelijke laadpalen abonnementen met een backoffice-systeem aan. Dit geeft je als werkgever inzicht wie er laadt en wanneer. Ook zie je precies het verbruik en de gemaakte kosten. Geen gedoe meer met bonnetjes of schattingen; alles verloopt digitaal en overzichtelijk. Dus, of je nou een paar laadpalen bij je bedrijf hebt staan of een heel netwerk, met de juiste tools en systemen verreken je de kosten snel en simpel.
Investeer je in zakelijke laadpalen, dan krijg je een aantal fiscale voordelen en subsidies. Zo kun je als ondernemer profiteren van Milieu investeringsaftrek (MIA). Hiermee kun je tot 45% van de het totale investeringsbedrag aftrekken van de winst. Het mooie is dat dit bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek komt. In bepaalde gevallen geldt ook de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor een extra aftrek. Deze regeling is speciaal voor kleine en middelgrote ondernemingen. Check de exacte regels en eisen op de website van de RVO.
In sommige regio's zijn er ook lokale subsidies voor de aanschaf en installatie van laadpunten. Deze subsidiemogelijkheden verschillen per gemeente of provincie en zijn bedoeld om lokaal elektrisch rijden te stimuleren.
Als ondernemer speel je een belangrijke rol in de transitie naar elektrische mobiliteit. Vanaf 2025 moet je bij elk nieuw of grondig gerenoveerd kantoor of bedrijfsgebouw met meer dan tien parkeerplekken minstens één laadpunt installeren. Ook moet je een aantal parkeerplekken voorbereiden op toekomstige laadpunten. Het is dus slim dat je nu al nadenkt over hoe dit dit gaat doen. Vooruit plannen is niet alleen goed voor het milieu, het biedt ook een extra service aan klanten en werknemers die kiezen voor elektrisch rijden.
We snappen dat je vragen hebt over de aanvraag en installatie van een Essent laadpaal. Wil je weten of er iets moet gebeuren in je meterkast? Of wat de beste plek is voor jouw laadpaal? Wij helpen je stap voor stap: van persoonlijk advies tot het aanvegen van jouw stoep. We werken samen met de betrouwbare installatiepartner ChargeCars.nl. Gegarandeerd kwaliteit en binnen een halve dag geïnstalleerd.
Essent heeft de zakelijke laadoplossing voor jou. Je hebt de zekerheid van een opgeladen auto en geen zorgen dankzij onze service. We begrijpen dat de zoektocht naar de beste laadpaal voor jouw situatie niet altijd makkelijk is. Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zo ontzorgen we je van advies tot installatie.
Vraag een gratis adviesgesprek aan
Er zijn verschillende soorten laadpalen voor zakelijk gebruik, zoals Level 1, Level 2 en DC snelladers. De keuze hangt af van de behoefte aan laadsnelheid en het type voertuigen dat geladen moet worden.
Een laadpaal levert elektriciteit aan een elektrisch voertuig (EV) via een laadkabel. Communicatie tussen het voertuig en de laadpaal zorgt ervoor dat laden veilig en op de juiste snelheid gebeurt. Ontdek hoe een laadpaal werkt.
De laadtijd hangt af van de capaciteit van de laadpaal, het type auto en de batterijgrootte. Over het algemeen kan een Level 2 laadpaal een auto binnen enkele uren laden, terwijl DC snelladers dit in minder dan een uur kunnen.
De kosten voor de installatie van een zakelijke laadpaal variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de gekozen laadpaal. Daarnaast zijn er operationele kosten zoals stroomverbruik en mogelijk onderhoud.
Wil je meer weten over de kosten? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Verrekening van laadkosten kan automatisch plaatsvinden via een laadpas- of abonnementssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van backoffice software. Dit maakt het mogelijk om laadsessies te monitoren en de kosten door te berekenen.
Meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.