Heb je een elektrische auto, en vraag je je af of een laadpas zonder abonnement een goede keuze is? Je bent niet de enige, deze vraag houdt veel elektrische rijders bezig. Een laadpas zonder abonnement klinkt als een aantrekkelijke optie, maar is het echt zo voordelig als het lijkt?
Als je op zoek bent naar een laadpas waarmee je je elektrische auto bij een publiek laadpunt kunt laden, heb je de keuze uit laadpassen met of zonder abonnement. Wat in jouw geval de beste keuze is, hangt af van hoe jij je elektrische auto gebruikt. We zetten de voordelen van een aantal aanbieders van zowel laadpassen met als zonder abonnement voor je op een rij.
Een laadpas zonder abonnement is handig voor mensen die voornamelijk laden bij hun eigen huis en af en toe bij openbare laadpalen. Bij laadpassen zonder abonnement hoef je geen maandelijkse abonnementskosten te betalen. Je betaalt wel altijd een starttarief per laadsessie.
Je kunt bij diverse aanbieders gratis laadpassen aanvragen en elke aanbieder heeft eigen kosten en voorwaarden. We zetten de voordelen en kosten van een aantal aanbieders eens naast elkaar om te zien wat de beste laadpas voor jou is.
Wij vergelijken de laadpas zonder abonnement van E-flux met die van Green Caravan:
E-Flux laadpas:
Lage startkosten vanaf 32 cent per laadsessie
Geschikt als je minder dan 10 keer per maand laadt
Transparante tarieven via de E-Flux app
(bron: E-flux)
Green Caravan laadpas:
Geen paskosten
Richt zich op duurzaam laden
Starttarief van 35 cent per sessie
(bron: Green Caravan)
De keuze van een pas hangt vooral af van je persoonlijke gebruik. Natuurlijk kun je factoren als duurzaamheid en een uitgebreid netwerk ook mee laten wegen. Ons advies: kijk altijd goed wat de voordelen en voorwaarden van een pas zijn. Door deze factoren goed tegen elkaar af te wegen, kom je erachter wat de beste gratis laadpas is voor jou.
Een laadpas met abonnement is geschikt voor mensen die regelmatig gebruik maken van publieke laadpunten. Maak je vaker dan 10 keer per maand gebruik van een openbare laadpaal? Dan is een abonnement een slimme keuze. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen met een abonnement. We vergelijken er een aantal:
Met de Essent laadpas profiteer je van een zeer goede dekking. Je hebt toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa. Het werkt net zo makkelijk als contactloos betalen én je betaalt geen starttarief of extra kosten per laadsessie. De belangrijkste voordelen van de Essent laadpas:
Abonnementskosten van 4 euro per maand
Opladen bij alle openbare laadpalen in Nederland en een groot deel van Europa
Altijd inzicht in je verbruik met de gratis Essent Laden app
Stevige en duurzame laadpas gemaakt van bamboe
Geen starttarief en geen extra kosten per laadsessie
Makkelijk en snel online aan te vragen
Met de ANWB laadpas kun je laden in Nederland, maar heb je ook toegang tot een groot Europees netwerk. Dit is wat de ANWB laadpas je te bieden heeft:
Transactiekosten van 34 cent per sessie
Gratis laadpas
Toegang tot 600.000 laadpunten in Europa
Abonnement voor 3,99 euro per maand
(bron: ANWB)
Met de Shell Recharge laadpas met abonnement betaal je 35 cent transactiekosten per sessie. Als abonnementhouder kun je gebruik maken van de Shell Recharge app. De belangrijkste kenmerken van de Shell laadpas:
Je hebt toegang tot meer dan 600.000 openbare laadpalen in heel Europa
Je kunt sessies starten en stoppen via de app
Prijzen en geschatte totale kosten kun je opzoeken via de mobiele app
(bron: Shell Recharge)
Het is handig om bij verschillende aanbieders een gratis laadpas zonder abonnement aan te vragen. Zo heb je altijd een laadpas bij de hand van de aanbieder van de dichtstbijzijnde laadpaal.
Thuis opladen is vaak goedkoper dan openbaar opladen, zeker als je een vast energiecontract hebt met voordelige tarieven. Heb je zonnepanelen? Dan kan thuis opladen nog voordeliger zijn als je gebruikmaakt van je eigen zonne-energie.
Het grootste voordeel van thuis opladen is dat het je weinig of geen tijd kost. Je auto staat 's nachts vaak thuis en kan tijdens deze uren opgeladen worden. De kosten voor de aanschaf en installatie van een eigen laadpaal zijn afhankelijk van welk type laadpaal je laat installeren.
Als je al een laadpunt thuis hebt, is een abonnement waarschijnlijk niet interessant voor je. Thuis een laadpunt realiseren is een investering, maar die verdient zich op de lange termijn weer terug. Je bespaart op de maandelijkse kosten van openbare laadpunten. Daarnaast profiteer je iedere dag weer van het gemak van een opgeladen accu als je wegrijdt.
Wat de beste laadpas voor jou is, is helemaal afhankelijk van je persoonlijke verbruik. Bij het kiezen van een laadpas is het belangrijk om te letten op deze punten:
Locatie van publieke laadpalen: controleer welke publieke laadpaal je vaak gaat gebruiken. In veel gevallen is laden met een laadpas van de aanbieder van de paal de goedkoopste optie.
Type laadpas: met of zonder abonnement. Let op: sommige aanbieders bieden je een gratis laadpas, andere werken met een eenmalige betaling.
Laadpas tarieven: heb je vaste of variabele tarieven.
Veelvuldig laden: als je vaker dan 10 keer per maand gebruik maakt van publieke laadpalen is het slim om een abonnement te nemen, omdat een abonnement geen starttarief heeft.
Kosten van laadsessies: gemiddeld kost een laadsessie 60 cent per kWh bij een publieke laadpaal. Bij een snellader is dat gemiddeld 69 cent per kWh (bron: Milieu Centraal). Starttarieven verschillen per aanbieder.
De keuze tussen een laadpas met of zonder abonnement hangt af van je specifieke situatie. Houd rekening met je laadgedrag, hoe vaak je laadt en vergelijk de kosten van verschillende laadpassen. Zet alles voor jezelf overzichtelijk naast elkaar en bepaal welke optie de goedkoopste laadpas voor jou is.
Heb je interesse in een Essent laadpas? Je kunt snel en eenvoudig een gratis laadpas aanvragen via onze website. Wil je meer weten over onze laadpas of heb je een vraag? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden van onze Essent laadpas.
Dat hangt echt af van jouw specifieke situatie. Ga voor jezelf na wat voor type rijder je bent. Rijd je vaak lange afstanden of rijd je meestal in de stad? Kijk ook naar de dekking van het laadnetwerk en of de pas ook in het buitenland werkt. Heb je volledige dekking nodig of is het voldoende als je alleen in Nederland laden kunt? Een E-flux laadpas of een Green Caravan laadpas kan ideaal zijn als je niet vaak laadt, terwijl een Essent laadpas met abonnement beter past bij veelvuldig gebruik.
Simpel gezegd gebruik je de laadpas om je aan te melden bij een laadpaal. Je hebt toegang tot alle laadpunten van je aanbieder. Het tarief voor het laden wordt verrekend via je laadpas account.
Het laadpaal tarief per kWh kan variëren. Dit hangt af van de aanbieder en de locatie van de laadpaal. Sommige laadpassen bieden een vast tarief per kWh, dan maakt het niet uit waar je laadt. Je betaalt bij alle laadpalen van de aanbieder hetzelfde tarief.
Dit hangt af van hoe vaak je laadt. Als je vaker dan 10 keer per maand gebruik maakt van openbare laadpalen, kan een abonnement voordeliger uitpakken dan steeds los een starttarief betalen. Voor een abonnement betaal je een vast bedrag per maand van rond de 4 euro.
Kijk naar je dagelijks gebruik: laad je vaak onderweg of voornamelijk thuis? Heb je een voorkeur voor bepaalde netwerken of regio's? En wil je flexibiliteit met de mogelijkheid om zowel met als zonder abonnement te laden? Zet alles eens rustig op een rij en bekijk welke laadpas voor jou het voordeligst is.
Zeker, het kan handig zijn om een extra laadpas te hebben voor verschillende netwerken of voor noodgevallen. Zo heb je altijd toegang tot een laadpaal, ongeacht waar je bent.