In de winter verbruikt u gas om uw huis te verwarmen. Hoeveel verbruikt u extra in een koude winter? Hoe houdt u de stookkosten laag? We zochten het voor u uit.
Het klinkt tegenstrijdig, maar de opwarming van de aarde draagt bij aan strenge winters. Dat zit zo: de CO2 in de lucht houdt energie vast. Een deel van die energie laat de temperatuur stijgen. Dat is het broeikaseffect, oftewel de opwarming van de aarde. Maar een ander deel gaat zitten in extreme weersomstandigheden. Zo hebben ze in Amerika steeds vaker last van verwoestende orkanen. Ook verplaatst de koude lucht van de Noordpool zich over steeds grotere afstanden. Bereikt die koude lucht ons land, dan hebben we een strenge winter.
In de winter moet u stoken om de temperatuur in huis behaaglijk te houden. Hoe strenger de winter, hoe meer u moet stoken en hoe hoger uw gasverbruik is. De energierekening gaat dus omhoog. U kunt op verschillende manieren voorkomen dat u al te veel extra gaat betalen:
Alle huishoudens in Nederland samen verbruiken normaal gesproken ongeveer 40 tot 50 miljard m3 aardgas per jaar. Dat is iets minder dan een miljard m3 per week. Het grootste deel daarvan verbruiken we in de winter: twee miljard m3 per week. In de strenge winter 2012-2013 liep het op tot bijna drie miljard m3 per week. We verbruikten die winter dus ongeveer de helft meer gas dan gemiddeld.