Thuis de energie uit je zonnepanelen opslaan in je eigen thuisbatterij. Het komt steeds dichter binnen handbereik. In dit artikel lees je alles over de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, of juist zonder. Zo krijg je een beeld van de kosten, het rendement en de installatie.
Als je zonnepanelen hebt, wek je overdag energie op. Omdat dan de zon volop schijnt. Terwijl veel mensen juist ‘s avonds de meeste energie verbruiken. Je wilt die opgewekte energie dus liever bewaren voor als je het nodig hebt.
Dat kan met een thuisbatterij. Maar hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen dan precies? Het principe is eenvoudig uit te leggen. In onderstaand stappenplan lees je welke vijf stappen een zonnestraal doorloopt naar de thuisbatterij.
Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen werkt zo:
Je zou dus in plaats van over zonnepanelen met thuisbatterij ook kunnen spreken van zonnepanelen met thuisaccu.
Zeker als je zonnepanelen hebt, kan de thuisbatterij interessant zijn. Je benut dan alle zelf opgewekte stroom. Daardoor ben je minder afhankelijk van het net en van de energieprijzen. Tegelijk kan de thuisaccu zonder zonnepanelen soms ook een voordeeltje opleveren.
Overdag is er meer energie dan in de avond. Energie is overdag dus goedkoper. Een thuisbatterij kan overdag energie opslaan om in de avond te gebruiken. Hier verdien je de thuisbatterij niet snel mee terug, je maar je helpt wel mee om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen.
Een thuisbatterij kopen kost natuurlijk geld, net als zonnepanelen. Die wil je natuurlijk terugverdienen. Maar of zonnepanelen en thuisbatterij rendabel zijn, en vooral wannéér ze rendabel zijn, is nog niet duidelijk. Dat hangt namelijk af van de volgende factoren:
Naast deze berekening levert de thuisbatterij natuurlijk meer voordelen op.
Het korte antwoord: dat ligt er maar net aan welke batterij je aanschaft. Over het algemeen geldt dat hoe groter de opslag is, hoe duurder de batterij is. Die opslagcapaciteit varieert voor consumenten van 5 kWh tot 22 kWh. Voor bedrijven zijn er grotere batterijen beschikbaar.
Welke capaciteit je precies nodig hebt en waar je op moet letten, lees je in ons artikel over wat een thuisbatterij kost.
De prijs van de thuisbatterij is de afgelopen vier jaar al gehalveerd dankzij technologische ontwikkelingen. Goed nieuws dus als je interesse hebt in een thuisbatterij bij je zonnepanelen.
Als je wilt weten wat de beste batterij voor zonnepanelen is, dan is het slim om eerst te kijken hoeveel kWh je zonnepanelen precies kunnen opwekken. En daar een thuisbatterij met passende capaciteit bij zoeken.
Daarnaast kun je kijken naar je verbruik, in Mijn Essent of in de app. Houd er wel rekening mee dat vooral op piekmomenten de thuisbatterij gebruikt. Per seizoen zijn die pieken anders. Goed om daar rekening mee te houden bij je keuze.
Meestal kun je die beter door een professionele installateur laten doen. Dan gebeurt het veilig.
Wie gaat verduurzamen, kan vaak gebruikmaken van allerlei subsidies. Voor de thuisbatterij voor zonnepanelen is nog geen subsidie beschikbaar. Ook is de btw niet aftrekbaar, wat bij zonnepanelen soms wel kan.
Misschien staat het antwoord in deze veel gestelde vragen. Wil je meer weten? Bekijk hier dan alles over de thuisbatterij.
Welke zonnepanelen je hebt, maakt niet veel uit. Het gaat vooral om de omvormer die je hebt.
Nee, niet elke omvormer is geschikt voor een thuisbatterij. Grote kans dat je omvormer nog niet geschikt is voor de thuisbatterij. Hier krijg je natuurlijk advies over als je een thuisbatterij bij je zonnepanelen wilt installeren.
Dat ligt aan de (elektro)technische kennis die je hebt. Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt en de installatie veilig is, kun je beter een professionele installateur vragen