Wat kost een thuisbatterij?

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Als je overweegt een thuisbatterij aan te schaffen, wil je wel alle cijfers bij elkaar hebben. In dit artikel geven we een idee van de prijzen die je voor de batterij van jouw keuze kunt verwachten. Van prijzen per kWh tot informatie over de hybridthuisbatterij en een leasebatterij. Zo ben je goed voorbereid.

Prijs thuisbatterij 5 kWh tot 30 kWh

Er zijn thuisbatterijen in alle soorten en maten. Over het algemeen betekent dit: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs. Zo ben je voor een grote thuisbatterij van 30 kWh al snel tot ongeveer 22,500,- kwijt, exclusief installatiekosten. Voor een kleiner huishouden is een thuisbatterij van 5 kWh echter al een interessante optie. Deze batterij kost gemiddeld 3650,- en is daarmee een mooi instapmodel. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk de btw terug te vragen.

Enthousiast geworden? Lees dan meer over de voordelen van een thuisbatterij

Thuisbatterij: prijs per kWh

Eerder in dit artikel zetten we de prijzen voor een aantal thuisbatterijen. Het kan natuurlijk zijn dat je een andere opslagcapaciteit op het oog had. Mocht het zo zijn dat jouw voorkeursaantal kWh er niet tussen stond, dan hebben we een handig ezelsbruggetje voor je.

Maak dit eenvoudige rekensommetje: thuisbatterij prijs per kWh x het aantal kWh van jouw keuze. Bij het eerste deel vul je 750 euro in, het tweede bepaal je helemaal zelf.

Slimme thuisbatterij en de prijs

De meeste mensen kiezen voor een thuisbatterij met zonnepanelen. De energie die je opwekt, gaat dan eerst naar een apparaat dat stroom vraagt. De rest gaat naar de thuisbatterij.

Je wilt zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van dat mechanisme. Daarvoor zijn er slimme batterijen op de markt. Eigenlijk maak je de batterij zelf slim, met het systeem dat eraan gekoppeld is. Zo’n systeem kan via wifi apparaten aan- of uitzetten, afgestemd op de energie die binnenkomt.

Dat brengt wel extra kosten met zich mee. De slimme thuisbatterij heeft een prijs van 300 tot 500 euro voor het apparaat en een basisprogramma met abonnementskosten plus de kosten van de standaard batterij.

Zit bij een thuisbatterij de omvormer in de prijs?

Als je zelf energie opwekt, heb je een omvormer nodig. Die zet de energie om naar bruikbare stroom voor je apparaten. Maar die standaard omvormer is niet altijd geschikt voor de thuisbatterij.

Wanneer je een standaard omvormer hebt en een thuisbatterij wilt aansluiten, heb je een andere of extra omvormer nodig. Als je dus de kosten van een thuisbatterij wilt bepalen, is het belangrijk om je af te vragen: wat betaal je voor een thuisbatterij mét omvormer? Die omvormer zit niet standaard in de prijs.

Hybride thuisaccu 

Als je de thuisbatterij wilt koppelen aan zonnepanelen, moet je de omvormer dus vaak vervangen. Tenzij je al een hybride omvormer hebt. Die geleidt de gelijkstroom uit zonne-energie als wisselstroom naar plaatsen in huis waar stroom nodig is. De rest wordt door de hybride omvormer naar de batterij gestuurd.

Thuisbatterij met zonnepanelen en de prijs

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen? Iedere thuisbatterij kun je koppelen aan zonnepanelen. In die zin verschilt de prijs niet van wat je eerder in dit artikel las.

Maar als je de zonnepanelen nog moet aanschaffen, komen daar vanzelfsprekend ook nog kosten bij. De thuisbatterij met zonnepanelen heeft een prijs tussen de 4.400 en 25.000 inclusief installatie. Lees hier meer over de kosten van zonnepanelen.

Wat kost een thuisbatterij van 50 kWh tot 100 kWh?

Er zijn nog grotere accu’s beschikbaar. Die zijn vooral bedoeld voor bedrijven. Als je voor een thuisaccu van 50 kWh of groter gaat dan moet er een enorm systeem aangelegd worden. Wat kost een thuisbatterij van 50 kw? Zo’n 37.500 euro. De prijs van een thuisaccu van 100 kWh is gemiddeld 75.000 euro.

Prijs van thuisbatterij leasen

Het kan nuttig zijn om je te verdiepen in een thuisbatterij leasen, bijvoorbeeld vanwege de prijs. Want leasen is zeker mogelijk, vaak in combinatie met een hybride omvormer. Bij de prijs van een thuisbatterij leasen moet je er wel rekening mee houden dat je altijd iets extra’s betaalt vanwege het leasecontract.

Precieze prijzen voor een thuisbatterij of een thuisbatterij met een hybride omvormer kun je het beste opvragen bij de bedrijven die dit aanbieden.

Meer weten? Vraag dan geheel vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan.

Veel gestelde vragen

Gaan de prijzen van een thuisbatterij nog dalen?

De prijzen zijn de afgelopen jaren al flink gedaald, dankzij technologische ontwikkelingen. Hoe de prijs zich in de toekomst ontwikkelt, dat weten we nog niet.

Heb je een omvormer nodig bij een thuisbatterij?

Als je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, heb je altijd een omvormer nodig om die stroom te kunnen gebruiken voor je apparaten.

Moet ik een andere omvormer aanschaffen voor een thuisbatterij?

Als je nu al een hybride omvormer bij je zonnepanelen hebt, dan is dat niet nodig. Een standaard omvormer die alleen gelijkstroom omzet naar wisselstroom, moet je dus vervangen door zo’n hybride variant óf een extra omvormer kopen.

Hoeveel opslagcapaciteit moet een thuisbatterij hebben?

Dat hangt helemaal af van je verbruik. Bekijk eens in de app of in Mijn Essent hoeveel stroom je verbruikt en opwekt op een dag. Dat geeft een goed beeld. Maar je gebruikt vooral op piekmomenten de thuisbatterij. Die verschillen per seizoen. Ga dus af op je persoonlijke pieken, niet op het gemiddelde.


Meer artikelen over:

Thuisbatterij