Je gaat een (hybride) warmtepomp installeren. Dan wil je natuurlijk de beste warmtepomp, één die perfect past bij jouw situatie. Dit is voor iedereen anders. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Wij helpen je met de juiste keuze.

Beste warmtepomp: welk systeem?

Bij het kiezen van de beste warmtepomp, is het belangrijk om te kijken welk systeem goed bij jouw situatie thuis past. Zo zijn er volledig elektrische warmtepompen of hybride warmtepompen. Onze servicepartners bieden verschillende, betrouwbare merken warmtepompen aan. Of je nu kiest voor hybride of all electric, onze experts kijken graag mee welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gebruikt dus een combinatie van gas (van de cv-ketel) en elektriciteit (van de warmtepomp) om je huis te verwarmen. Dit type warmtepomp is het beste warmtepomp systeem bij koudere klimaten. Een volledig elektrische warmtepomp levert dan soms niet genoeg warmte.

Met een hybride warmtepomp verbruik je gemiddeld 60% minder gas bij verwarming. (Bron: Milieu Centraal). Kies je voor een hybride warmtepomp, dan kun je dit verwachten:

  • Comfort zoals je gewend bent

  • Geschikt voor bijna alle woningen na 1970

  • Aansluiting mogelijk op de meeste HR ketels van na 2010

All electric warmtepompen

All electric warmtepompen werken volledig op elektriciteit. Ze zijn ideaal voor huizen die volledig van het gas af willen. Een all electric warmtepomp kan zowel je huis verwarmen als voorzien van warm tapwater.

Wat je per jaar bespaart, ligt aan je situatie. Stel: je stapt van een hr-ketel over naar een volledig elektrische warmtepomp. In een gemiddelde hoekwoning met twee personen bespaar je ongeveer 1.000 euro in een goed geïsoleerd huis. In een redelijk geïsoleerd huis kan je zelfs 1.230 euro besparen.

Beste (hybride) warmtepomp kiezen voor jouw situatie

Als je een (hybride) warmtepomp koopt, is het belangrijk dat je een geschikte warmtepomp kiest. De beste warmtepomp voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je huidige verwarmingssysteem, de isolatie van je huis en je verwarmingsbehoeften.

Huidige verwarmingssysteem

Je huidige verwarmingssysteem speelt een grote rol bij het kiezen van de juiste warmtepomp. Het ligt er bijvoorbeeld aan of je nu wel of geen cv-ketel, vloerverwarming of mechanische ventilatie hebt.

Bestaande cv-ketel

Als je een cv-ketel hebt die nog in goede staat is, kan een hybride warmtepomp een goede optie zijn. Je hoeft dan niet een heel nieuw verwarmingssysteem aan te schaffen. Bovendien kan de cv-ketel bijspringen op extreem koude dagen wanneer de warmtepomp mogelijk niet voldoende warmte kan leveren.

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

Als je huis vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren heeft, dan is een warmtepomp een hele slimme keuze. Warmtepompen werken namelijk het best bij lage temperatuur en werken dus zeer efficiënt samen met deze systemen.

Geen bestaand systeem of verouderd systeem

Heb je geen bestaand of een verouderd verwarmingssysteem? Overweeg dan om een volledig elektrische warmtepomp te installeren. Dit is een grotere investering, maar je bespaart er op de lange termijn meer mee dan een hybride warmtepomp.

Isolatie

De isolatie van je woning is een erg belangrijke factor bij het kiezen van de beste warmtepomp. Hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe efficiënter een warmtepomp kan werken. Als je woning niet goed geïsoleerd is, moet je meer energie gebruiken om je huis warm te houden met een warmtepomp. Dit zorgt voor hogere kosten. Overweeg daarom in dit geval om eerst je woning beter te isoleren voordat je een warmtepomp installeert.

  • Energielabel A+++, A++, A+ of A: huizen met deze labels zijn zeer goed geïsoleerd. Ze hebben meestal dubbele of driedubbele beglazing, dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. In deze huizen werkt een warmtepomp zeer efficiënt, omdat er weinig warmteverlies is. Elke soort warmtepomp is geschikt, afhankelijk van andere factoren zoals de beschikbare ruimte en het verwarmingssysteem.

  • Energielabel B of C: deze huizen zijn redelijk geïsoleerd, maar er is nog ruimte voor verbetering. Voordat je een all electric warmtepomp installeert, kan het nuttig zijn om extra isolatie aan te brengen om de efficiëntie van de warmtepomp te verhogen. Je kunt bij deze labels ook kiezen voor een hybride warmtepomp.

  • Energielabel D t/m G: huizen met deze labels zijn meestal slecht geïsoleerd. Het installeren van een warmtepomp in deze huizen wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat er veel warmteverlies is. Het kan beter zijn om eerst de isolatie van het huis te verbeteren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Capaciteit en vermogen warmtepomp

De capaciteit van een warmtepomp verwijst naar de hoeveelheid warmte die de pomp over een bepaalde periode kan leveren. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilowatt (kW). De warmtepompcapaciteit moet groot genoeg zijn om aan je verwarmingsbehoeften te voldoen, maar niet zo groot dat het systeem onnodig veel energie gebruikt. Welke capaciteit het beste voor jouw situatie is, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je huis, de isolatie en het aantal ramen.

Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden in jouw regio. Een lucht-water warmtepomp kan bijvoorbeeld minder efficiënt zijn bij lage temperaturen.

Beste Coefficient Of Performance (COP) van een warmtepomp

De COP van een warmtepomp staat voor Coëfficiënt of Performance en zegt iets over de energie-efficiëntie. Het is de verhouding tussen de warmte die een warmtepomp levert en de elektrische energie die het verbruikt. Je kunt het zien als een soort rapportcijfer voor de prestaties van de warmtepomp.

Stel: je hebt een warmtepomp met een COP van 4. Dit betekent dat deze 1 kWh elektriciteit verbruikt om 4 kWh aan warmte te produceren. Heeft je warmtepomp een COP van 1, dan produceert je warmtepomp evenveel warmte als deze aan elektriciteit verbruikt.

Een goede COP voor een warmtepomp ligt meestal tussen de 3 en 5. Dit betekent dat het 3 tot 5 kWh warmte kan produceren voor elke kWh stroom die het verbruikt.

Beste type warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De waterpomp gebruikt deze om water te verwarmen. Dit verwarmde water wordt vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen via radiatoren of vloerverwarming. Een lucht-water warmtepomp blijft zelfs bij temperaturen onder nul goed werken.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen halen ook warmte uit de buitenlucht, maar in plaats van water te verwarmen, blaast deze direct warme lucht de ruimte binnen in. Een lucht-lucht warmtepomp is vooral handig in huizen zonder centrale verwarming.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Dat is warmte van de zon in bodem en grondwater. Deze warmtepomp heeft meestal twee waterputten nodig: een om het grondwater op te pompen en een om het afgekoelde water weer terug in de grond te laten stromen. Een water-water warmtepomp past het best bij nieuwbouw, maar kan ook gebruikt worden bij bestaande bouw.

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de aarde zelf. Dit kan gedaan worden door middel van een horizontaal captatienet, een systeem van pijpen die onder je tuin liggen. Of met een aardsonde, een een lange buis die verticaal in de grond wordt geboord. Soms tot wel honderden meters diep. Net zoals bij een horizontaal captatienet, circuleert er een vloeistof door de aardsonde die warmte uit de aarde opneemt en naar de warmtepomp transporteert.

Ventilatie-warmtepomp

Dit is een warmtepomp die de warmte niet uit de buitenlucht haalt, maar uit afgevoerde binnenlucht van een gebouw of woning. Een ventilatie-warmtepomp gebruikt deze lucht om nieuw verse lucht of water te verwarmen. Dit soort warmtepompen wordt vaak gebruikt in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem.

De beste warmtepomp-merken bij Essent

Onze servicepartners bieden verschillende merken warmtepompen aan. Stuk voor stuk betrouwbare merken. Hybride waterpomp of all electric waterpomp? In een persoonlijk adviesgesprek kijken onze experts welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Alleen de beste installateurs

Een warmtepomp via Essent? Een slimme keuze. Samen met onze servicepartners begeleiden we je bij alle stappen. Van passend advies, naar een soepele installatie binnen één dag, naar hulp met de subsidieaanvraag. Eenmaal je warmtepomp geïnstalleerd? Ook voor service en onderhoud ben je bij ons aan het juiste adres.

  • Van passend advies, naar installatie én hulp met subsidieaanvraag

  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie

  • Professionele installatie warmtepomp door onze servicepartner bij jou in de buurt

Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan met een expert.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de beste warmtepomp

Welk type warmtepomp is het beste voor mijn huis?

Het type warmtepomp dat het beste geschikt is voor jou hangt af van je huis en locatie. Een lucht-water warmtepomp werkt bijvoorbeeld goed in mildere klimaten. Bodem-water of water-water warmtepompen zijn erg geschikt voor hele koude klimaten.

Hoe groot moet de capaciteit van mijn warmtepomp zijn?

De capaciteit van je warmtepomp moet groot genoeg zijn om je huis comfortabel te verwarmen. Dit hangt af van factoren zoals de grootte van je huis, de isolatie en het klimaat in je regio.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een warmtepomp?

Bij het kopen van een warmtepomp moet je rekening houden met de energie-efficiëntie (COP), het type (bijvoorbeeld lucht-lucht of lucht-water), het vermogen en de betrouwbaarheid van de leverancier of installateur.