Ben je benieuwd naar hoe een warmtepomp werkt? In dit artikel gaan we dieper in op de interessante details van warmtepompen. We bestuderen elk type nauwkeurig en geven je een duidelijk inzicht in hun bijzondere werking. Zo krijg je een helder beeld van deze efficiënte technologie en hoe deze je woning duurzamer kan verwarmen.
Een warmtepomp is een slim apparaat dat warmte genereert op basis van natuurlijke bronnen. Maar hoe doet het dat precies? Nou, stel je een koelkast voor, maar dan in omgekeerde werking. Een koelkast creëert koude lucht binnenin en voert warmte af. Een warmtepomp haalt warmte uit een bron van buiten en brengt deze naar binnen om je huis te verwarmen.
Dit doet een warmtepomp met behulp van een bepaald type koudemiddel dat hij in een gesloten circuit rondpompt en dat al bij lage temperatuur verdampt. De warmtepomp zet dit om in bruikbare warmte. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit. Dit werkt zelfs als het buiten koud is.
Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen unieke werking. Ze werken bijvoorbeeld op basis van water, lucht of grond. En ze zijn er zowel hybride als volledig elektrisch. In de volgende alinea's gaan we dieper in op de werking van een warmtepomp en de verschillende soorten warmtepompen.
Met een hybride warmtepomp combineer je de technologie van een cv-ketel met die van een elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met je cv-ketel. Hoe? Wanneer de buitentemperatuur hoog genoeg is, haalt de elektrische warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Is het te koud buiten? Dan springt de cv-ketel bij om je woning te verwarmen. Zo garanderen hybride warmtepompen altijd een comfortabele binnentemperatuur.
Een hybride warmtepomp kies je vooral wanneer je je bestaande verwarmingssysteem wil upgraden zonder grote aanpassingen. En wanneer je woning nog niet klaar is om volledig op een warmtepomp te werken. Daarvoor is namelijk goede isolatie nodig. Wil en kun je wel volledig van het gas af? Dan is een all electric warmtepomp misschien wel iets voor jou.
Een all electric warmtepomp werkt simpel gezegd volledig op elektriciteit. Het is dus een warmtepomp die de cv-ketel vervangt. Je hebt dan geen gasaansluiting en alleen elektriciteit nodig. En gebruik je ook nog groene stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan gebruik je helemaal geen fossiele brandstoffen meer. Dit is erg milieuvriendelijk en levert je flinke besparingen op.
Een warmtepomp gaat efficiënt te werk. Hoe efficiënt precies, druk je uit in COP (Coefficient of Performance). Een COP van 4 betekent dat de warmtepomp 4 keer zoveel warmte levert als er aan elektrische energie in gaat. Dus van elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, produceert hij 4 kWh warmte. Zo kan een warmtepomp efficiënt je huis verwarmen.
Een all electric warmtepomp is echter niet altijd mogelijk. Een all electric warmtepomp werkt namelijk alleen optimaal als je woning goed geïsoleerd is en je gebruikmaakt van vloerverwarming. Houd ook rekening met voldoende ruimte voor de installatie van de warmtepomp en eventueel een buffervat. Vaak is een all electric warmtepomp ideaal voor nieuwbouwwoningen of grondige renovaties, maar niet voor bestaande woningen.
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp? Een lucht-water warmtepomp zuigt buitenlucht aan met behulp van een ventilator. De warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht door middel van koelmiddel. De warmtepomp geeft de warmte af aan het water in je verwarmingssysteem. Zelfs als het buiten koud is, bevat de lucht nog steeds warmte die de pomp kan gebruiken.
Een lucht-water warmtepomp kies je vooral als je een energiezuinige oplossing zoekt die je relatief eenvoudig installeert. Wel heb je voldoende ruimte nodig voor het buitendeel van de installatie. Ook moet je woning goed geïsoleerd zijn, want daarmee beperk je het warmteverlies.
Een warmtepomp boiler onderscheidt zich van een gewone lucht-water warmtepomp door de focus op het verwarmen van tapwater. In plaats van je huis te verwarmen, concentreert dit apparaat zich op het leveren van warm water voor bijvoorbeeld de douche of de keuken. Het principe blijft hetzelfde. De boiler zuigt lucht aan, onttrekt de warmte en gebruikt deze om het water in de tank te verwarmen. De afgekoelde lucht laat de boiler weer vrij.
Kies je voor een warmtepomp boiler, dan kies je voor een duurzame manier om je tapwater te verwarmen. Het is een ideale keuze als je op zoek bent naar een energiezuinige oplossing voor je warmwatervoorziening, maar niet de mogelijkheid hebt om een volledige warmtepompinstallatie te plaatsen.
Let wel op de vereisten voor de installatie en goede werking van een warmtepomp boiler. Je hebt voldoende ruimte nodig om de boiler te plaatsen. Bij voorkeur plaats je hem in een niet-verwarmde ruimte zoals een garage of wasruimte. Hier kan de boiler de warmte uit de lucht halen, zonder dat dit invloed heeft op de temperatuur in de rest van je woning.
Hoe werkt een water-water warmtepomp? Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Daar heb je twee putten voor nodig: een onttrekkingsput en een infiltratieput.
Het grondwater heeft een constante temperatuur en vloeit via de onttrekkingsput naar de warmtepomp. Daar geeft het zijn warmte af aan het koelmiddel in het systeem. Vervolgens stroomt het afgekoelde water via de infiltratieput weer terug de grond in. Dit proces herhaalt zich continu.
De keuze voor een water-water warmtepomp maak je vooral als je een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing zoekt. Een water-water warmtepomp is duurder in aanschaf en installatie dan andere types warmtepompen. Dit verdien je op termijn terug door de hoge efficiëntie.
Voor de installatie van een water-water warmtepomp heb je voldoende ruimte nodig voor de boringen. Het grondwaterpeil in jouw gebied moet daarnaast hoog genoeg zijn. Ook heb je vaak vergunningen nodig. Daarom is dit type warmtepomp vooral populair bij nieuwbouw.
De lucht-lucht warmtepomp werking is qua aanvoering vergelijkbaar met die van een lucht-water warmtepomp. Deze pomp haalt namelijk net als de lucht-water variant warmte uit de buitenlucht. Een lucht-lucht warmtepomp geeft de warmte echter op een andere manier aan je huis af. In plaats van je verwarmingswater en sanitair water, verwarmt deze pomp de lucht in je woning. Het is dus een soort airco.
De keuze voor een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming? Die maak je als je op zoek bent naar een energiezuinige oplossing voor zowel verwarming als koeling van een kleine woning. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit en verwarmt enkel de ruimte waarin je de unit plaatst.
Voor een grote woning is dit systeem dus niet geschikt als hoofdverwarming, omdat je dan in iedere ruimte een unit moet plaatsen. Dit is duur en onhandig. Deze warmtepomp vereist geen ingrijpende installatie of grote watertank. Het is ideaal voor kleine appartementen met goede isolatie.
Een warmtepomp en vloerverwarming vormen een uitstekende combinatie. De reden? Vloerverwarming werkt in tegenstelling tot radiatoren met lage temperaturen, net als een warmtepomp. Dit betekent dat de warmtepomp minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Het resultaat? Een hoger rendement en lagere energiekosten.
Het proces van verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming verloopt als volgt:
De warmtepomp onttrekt warmte aan een bron. Dit kan de lucht, de bodem of het grondwater zijn.
Deze warmte geeft de warmtepomp af aan het water in het vloerverwarmingssysteem.
Het warme water stroomt door buizen onder de vloer, waardoor de warmte gelijkmatig over de ruimte verdeelt.
Dankzij deze gelijkmatige verdeling voelt de warmte aangenaam en constant aan. Bovendien blijft de warmte langer hangen omdat de vloer een grote warmtecapaciteit heeft.
Een monoblock warmtepomp bestaat uit één compacte unit die je buiten of binnen plaatst. Deze unit bevat alle nodige componenten om warmte uit de buitenlucht te halen en deze naar binnen te transporteren. Het voordeel hiervan is dat je geen koelmiddelleidingen nodig hebt tussen de binnen- en buitenunit, zoals bij een split-systeem warmtepomp. Dit maakt de installatie van een monoblock warmtepomp eenvoudiger en voordeliger.
De keuze voor een monoblock warmtepomp maak je vaak omwille van de eenvoudige installatie en het feit dat er geen binnen of buitenunit nodig is. Dit maakt het een aantrekkelijke optie als je ruimte binnen of buiten beperkt is. Monoblock warmtepompen zijn duurder dan split-systemen en zijn groter. Doordat ze groter zijn, werken ze efficiënter. Lees meer over een monoblock warmtepomp.
Een droogkast met warmtepomp droogt op een innovatieve en milieuvriendelijke manier je kleding. In plaats van een traditioneel verwarmingselement, gebruikt het apparaat een warmtepomptechnologie. Hierbij onttrekt de warmtepomp warmte aan de lucht in de droogkast, waarna deze de warmte overdraagt aan de kleding in de trommel.
Het bijzondere aan een droogkast met warmtepomp is dat deze de afgekoelde lucht opnieuw verwarmt en terug in de trommel brengt. Dit recycleproces maakt de droogkast met warmtepomp erg energiezuinig. Het gebruikt immers een groot deel van de warmte steeds opnieuw.
Een warmtepomp werkt ook in de winter efficiënt. Ook bij zeer lage buitentemperaturen. De buitenlucht, aardbodem en grondwater bevatten namelijk ook als het vriest thermische energie. De meeste warmtepompen hebben de capaciteit om voldoende warmte te onttrekken bij temperaturen tot -20 graden Celsius. Dit gaat wel over de modernere systemen.
Welke warmtepomp past bij jou? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en ontdek het beste soort warmtepomp voor jouw situatie.
Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving - zoals de lucht, de bodem of het grondwater - en zet deze om in bruikbare energie om je huis te verwarmen of van warm water te voorzien.
De geschiktheid van je woning hangt af van verschillende factoren. Waaronder de mate van isolatie, de beschikbare ruimte voor de installatie en de huidige verwarmingssysteem.
Een warmtepomp is energiezuinig, reduceert de CO2-uitstoot, kan zowel verwarmen als koelen en is een duurzame keuze die leidt tot lagere energierekeningen. Ook kun je momenteel subsidie krijgen.