Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in de winter überhaupt wel iets opleveren. Hoewel de opbrengst lager is dan in de zomer, leveren zonnepanelen nog steeds energie. Gemiddeld ongeveer 30% van de totale jaaropbrengst (bron: Samen Stromen).
Over zonnepanelen bestaat een misvatting dat ze in het winterseizoen nauwelijks energie opwekken. Natuurlijk wekken zonnepanelen minder zonne-energie op in de winter dan in de zomer, maar ze blijven functioneren. Ongeveer 70% van de jaarlijkse stroomopbrengst wordt gegenereerd tussen april en september, de resterende 30% van oktober tot maart (bron: HomeWizard).
Zonnepanelen functioneren ook in de winter, maar er zijn wel wat factoren die de prestaties beïnvloeden. Een veelvoorkomende misvatting is dat zonnepanelen geen stroom opwekken in de winter, maar in werkelijkheid kunnen de koudere temperaturen juist gunstig zijn voor de energieproductie van zonnepanelen.
De opbrengst van zonnepanelen in de winter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals geografische locatie, weercondities, de hoek en de oriëntatie van de zonnepanelen en eventuele schaduw.
Hoewel zonnepanelen in de winter doorgaans minder energie opwekken dan in de zomer, kunnen ze nog steeds een significante hoeveelheid elektriciteit genereren. Over het algemeen varieert het tussen de 10% tot 25% van het rendement in vergelijking tot de zomermaanden (bron: Samen Stromen).
Sneeuw kan de efficiëntie van zonnepanelen verminderen, vooral als er veel sneeuw ophoopt. Voor een zo hoog mogelijke opbrengst is sneeuw dus niet gunstig. Lichte sneeuwval heeft weinig invloed, omdat de wind de sneeuw gemakkelijk van de panelen kan blazen. Zonlicht kan daarnaast zelfs door een dunne laag sneeuw dringen om elektriciteit op te wekken. De meeste zonnepanelen zijn onder een hoek geïnstalleerd, waardoor lichte sneeuw vanzelf van de panelen afglijdt.
Het handmatig verwijderen van sneeuw wordt meestal afgeraden, dit kan de panelen namelijk beschadigen. Ga je toch zelf de bevroren sneeuw verwijderen? Wees dan voorzichtig om beschadiging te voorkomen.
Voor een standaard zonnepaneel met een capaciteit van ongeveer 370 watt is de opbrengst in kWh in de winter ongeveer 0,86 kWh per dag. Bij deze schatting wordt er vanuit gegaan dat er op gemiddelde basis 85% van het totale vermogen van de zonnepanelen wordt bereikt (bron: Zonnepanelen Noord).
De optimale hellingshoek voor zonnepanelen is afhankelijk van de geografische locatie en het seizoen. Over het algemeen is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen in de winter steiler dan in de zomer. Dit komt omdat de zon in de winter lager aan de hemel staat.
Het aanpassen van de hellingshoek van zonnepanelen verhoogt de efficiëntie en de totale energieopbrengst aanzienlijk, vooral in seizoensgebonden klimaten waar de zonnestand tussen zomer en winter sterk varieert.
Gemiddeld ervaren gebruikers 10 tot 25% van de opbrengst van zonnepanelen in de winter vergeleken met de zomer (bron: Samen Stromen). Deze vermindering wordt deels gecompenseerd door de efficiëntere werking van zonnepanelen bij lagere temperaturen, maar het kortere aantal zon-uren, de lagere zonnestand en de mogelijke sneeuwbedekking spelen een veel grotere rol in de energieproductie.
De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp is ideaal, omdat het een duurzame oplossing is voor het verwarmen van je huis. Maar ondanks dat de totale jaaropbrengst van je zonnepanelen hoog is, is de opbrengst gedurende de wintermaanden een stuk minder.
Het is niet nodig om zonnepanelen in de winter van het dak te halen. Zonnepanelen zijn ontworpen om het hele jaar door te functioneren, ook tijdens de wintermaanden. Zonnepanelen werken zelfs efficiënter bij koudere temperaturen. Het verwijderen en opnieuw installeren van panelen verhoogt bovendien het risico op het beschadigen van de panelen of het dak. Dit kan zelfs de garantie van de fabrikant beïnvloeden.
Zonnepanelen kunnen ook in de sneeuw werken. Hoewel zware sneeuwval de opbrengst tijdelijk kan verminderen door het blokkeren van zonlicht, zijn de meeste zonnepanelen ontworpen om sneeuw af te voeren. Zelfs een dunne laag sneeuw kan enigszins licht doorlaten, waardoor de panelen nog steeds energie opwekken.
De energieopbrengst van zonnepanelen in de winter is lager dan in de zomer. Van oktober tot en met maart wordt ongeveer 30% van de totale jaaropbrengst gegenereerd. Dit is afhankelijk van factoren zoals geografische locatie, weercondities, en de hoek van de zonnepanelen.
Het is niet nodig om zonnepanelen in de winter van het dak te halen. Ze zijn ontworpen om het hele jaar door te functioneren, ook tijdens de wintermaanden. Zonnepanelen werken zelfs efficiënter bij koudere temperaturen.
Sneeuw op zichzelf beschadigt zonnepanelen doorgaans niet. Zonnepanelen zijn gebouwd om bestand te zijn tegen diverse weersomstandigheden, inclusief sneeuwbelasting. Maar het handmatig verwijderen van sneeuw moet met voorzichtigheid gebeuren om beschadiging van de panelen te voorkomen.
De optimale hoek voor zonnepanelen in de winter is meestal steiler dan in de zomer. Dit helpt om de lagere zonnestand te compenseren. Een algemene regel is om de hellingshoek met ongeveer 15 graden te verhogen boven de breedtegraad van de locatie.
Nee, eigenlijk kunnen zonnepanelen efficiënter werken bij koudere temperaturen. Hogere temperaturen kunnen de weerstand in het elektrische circuit van de zonnepanelen verhogen, wat leidt tot energieverliezen. Bij koudere temperaturen neemt deze weerstand af, waardoor de panelen efficiënter werken.
De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp kan efficiënt zijn, aangezien de warmtepomp de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt kan gebruiken. Hoewel de zonnepanelen minder energie produceren in de winter, kan de warmtepomp nog steeds profiteren van de groene energie. Dit vermindert afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt de energiekosten.