Het installeren van zonnepanelen is een slimme stap naar een duurzamere toekomst. Na de installatie is er nog een belangrijke stap: het aanmelden van je zonnepanelen. Dit is verplicht zodat de netbeheerder weet dat je zonnepanelen hebt en de energieleverancier de teruggeleverde energie kan verrekenen. Heb je een bestaande installatie aangepast of uitgebreid? Ook dan meld je de nieuwe installatie aan.

Waarom moet je zonnepanelen aanmelden?

Er zijn goede redenen om zonnepanelen aan te melden. Volgens Europese en Nederlandse regelgeving is het een wettelijke verplichting. In de nieuwe Nederlandse Netcode Elektriciteit staan regels voor het veilig en goed aansluiten van zonnepanelen op het net. Door de registratie krijgen netbeheerders inzicht in het vermogen, de locatie en het aantal zonnepanelen dat op het net wordt aangesloten. Een netbeheerder kan zo beter vraag en aanbod van stroom op elkaar afstemmen om stroomuitval te voorkomen.

En misschien nog wel belangrijker: je energieleverancier weet dat je panelen op je dak hebt liggen zodat jij kunt salderen als je meer energie opwekt dan je gebruikt.

Na registratie wordt voor elke aansluiting (EAN-code) genoteerd welke elektriciteitsopwekkers erachter zitten, hun vermogen en de energiebron waaruit ze energie opwekken. Dit kunnen zonnepanelen zijn, maar bijvoorbeeld ook als je een eigen kleine windmolen hebt.

Zonnepanelen aanmelden: 4 redenen

Er zijn 4 goede redenen dat er landelijke eisen zijn voor het aanmelden van zonnepanelen.

  1. Een betrouwbaar energienetwerk
  2. Zonder aanmelding geen terugleververgoeding voor opgewekte energie
  3. Controle van een geschikte slimme meter
  4. Veilige werkomgeving voor monteurs

1. Een betrouwbaar energienetwerk

Door de registratie van zonnepanelen weet de netbeheerder hoeveel zonnepanelen er op het net aangesloten zitten. Zo kan de netbeheerder voor een veilig en betrouwbaar energienet zorgen en eventueel uitbreiden als de vraag toeneemt.

Er zijn verschillende regionale netbeheerders in Nederland. Bijvoorbeeld Stedin, Liander, Tennet, Rendo, Westland Infra en Enexis. De netbeheerders werken samen om de beschikbaarheid en uitwisseling van gegevens zoals energieaansluitingen en elektriciteitsopwekkers te waarborgen. Dit versterkt de veiligheid van het elektriciteitssysteem en optimaliseert het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

2. Zonder aanmelding geen terugleververgoeding voor opgewekte energie

Als je zonnepanelen hebt, gebruik je misschien niet alle opgewekte energie zelf. De energie die je niet gebruikt, kun je terugleveren aan je energieleverancier. Dat noemen we stroom terugleveren. Wanneer je gebruik maakt van de salderingsregeling kan het zo zijn dat je een terugleververgoeding ontvangt over deze teruggeleverde stroom. Dit hangt af van de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net. De registratie van je installatie is de eerste stap om daadwerkelijk een terugleververgoeding te krijgen van je energieleverancier. Dit staat los van de terugleverkosten die je mogelijk betaalt als je zonnepanelen hebt.

3. Een geschikte slimme meter

Terugleveren aan het net is alleen mogelijk met de juiste slimme meter. Door het aanmelden van je panelen, kan de netbeheerder kijken of je huidige meter geschikt is. Het is zonde als je geen geschikte meter hebt, en je de terugleververgoeding misloopt omdat de energieleverancier je meter niet kan uitlezen. Lees meer over de terugleververgoeding en terugleverkosten.

4. Veilige werkomgeving voor installateurs

Is er een storing of zijn er onderhoudswerkzaamheden nodig bij je thuis? Dan zijn de onderhoudsmonteurs van de netbeheerder op de hoogte dat je zonnepanelen hebt. De monteurs kunnen je systeem dan apart afsluiten.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Het aanmelden van je zonnepanelen doe je makkelijk online via www.energieleveren.nl. Op deze website vul je de gegevens van je zonnepanelensysteem in. Zoals het aantal panelen, het totale vermogen en de datum van ingebruikname. Controleer eerst of je installatie aan alle eisen voldoet.

Controleer eerst of je installatie voldoet

Sinds 27 april 2019 zijn er nieuwe Europese en Nederlandse regels waaraan je zonnepanelen moeten voldoen om energie terug te kunnen leveren. Controleer bij je leverancier of installateur of de installatie voldoet aan de Requirements for Generators (RfG) en de Nederlandse Netcode elektriciteit.

Type omvormer bij melding verplicht

Vanaf 27 april 2021 is het verplicht om het merk en type van de omvormer bij aanmelding van de installatie te vermelden. De registratie controleert of de omvormer voldoet aan de RfG-eisen. Dit doet de netbeheerder aan de hand van een lijst met goedgekeurde omvormers. Deze lijst is gemaakt door een samenwerkingsverband tussen Netbeheer Nederland en Synergrid, de Belgische netbeheerdersfederatie.

Bekijk de excel-lijst met goedgekeurde omvormers op www.energieleveren.nl. Als het type omvormer niet op de lijst staat en je twijfelt of de omvormer juist is, neem dan contact op met Netbeheer Nederland.

Hoelang duurt je aanmelding?

Het aanmelden van zonnepanelen is meestal binnen enkele minuten gedaan. De verwerkingstijd door je netbeheerder kan wisselen. Over het algemeen is je aanmelding binnen enkele dagen verwerkt. Je energieleverancier krijgt hiervan bericht. Vanaf dat moment start de teruglevering aan het net en krijg je de terugleververgoeding. Afhankelijk van je energieleverancier betaal je dan ook terugleverkosten.

Zelf zonnepanelen aanmelden: zo werkt het

Het aanmelden gaat in 5 makkelijke stappen:

1. Maak een account aan

Ga naar www.energieleveren.nl en maak een account aan bij 'direct aanmelden'. Je hebt nodig:

  • Je persoonlijke gegevens. Zoals naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

  • Het nummer van je slimme meter. Het nummer is vaak een barcode. Voor de aanmelding van je zonnepanelen heb je de laatste 6 tekens van dit nummer nodig. Heb je een oude traditionele meter? Kijk dan naar het nummer na 'Nr' of 'No'.

2. Verifieer je e-mailadres

Het is nodig om je e-mailadres van je account te bevestigen. Je hebt 24 uur de tijd om dit te doen. Hierna vervalt de link om je account te verifiëren.

3. Koppel je netbeheerder

De energieaansluiting en netbeheerder moeten aan je account gekoppeld worden. Hiervoor heb je de EAN-code nodig. Dit is de 'aansluiting identificatie code' en is bij elke aansluiting anders. Kijk voor meer informatie op www.eancodeboek.nl.

4. Geef de technische gegevens door

In deze stap geef je door waaruit je installatie precies bestaat.

  • Gegevens van de zonnepanelen-installatie. Zoals het aantal panelen, het merk, het type omvormer en het totale vermogen in kWh. Deze gegevens staan op de factuur

  • De installatiedatum van de zonnepanelen. De energieleverancier bepaalt zo vanaf welk moment je recht hebt op de terugleververgoeding. Ook helpt het netbeheerders om te bepalen wanneer de extra capaciteit op het net is toegevoegd. Dat kan helpen bij het plannen en verbeteren van het energienetwerk.

5. Wacht op de bevestiging

Je ontvangt een bevestiging als je alle stappen juist hebt ingevuld. Je installatie is nu aangemeld en je bent om te starten met terugleveren.

De installateur de installatie laten aanmelden

Het is mogelijk om je installateur mandaat te geven om de volledige registratie te doen. Dit is handig als je bijvoorbeeld met een aantal buren tegelijkertijd zonnepanelen laat plaatsen. Of als je in een nieuwbouwproject een woning inclusief panelen hebt gekocht. Ook al doet de installateur de registratie, je kunt zelf de gegevens blijven inzien op www.energieleveren.nl.

De netbeheerder de panelen laten aanmelden

Liever per e-mail of telefoon de registratie doorgeven? Bij sommige netbeheerders is dit mogelijk. Bel of mail de netbeheerder met de gegevens van de installatie. Ook op deze manier krijg je een schriftelijke bevestiging van het aanmelden van de installatie.

Een uitbreiding van een installatie met zonnepanelen aanmelden

Heb je een bestaande installatie uitgebreid met nog meer zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat je ook op het dak van de garage panelen hebt geplaatst? Of omdat je een verouderde installatie hebt vervangen? Ook dan wil de netbeheerder graag weten wat het nieuwe totale vermogen is van de uitgebreide installatie. Het doorgeven van deze gegevens gaat vergelijkbaar met een nieuwe installatie en is afhankelijk van de verandering. Voer de wijzigingen door op www.energieleveren.nl.

Bekijk hier wat je precies moet doen in welke situatie:

  • Toegevoegde zonnepanelen aan een bestaande omvormer: Pas de geregistreerde capaciteit aan met de toegevoegde capaciteit.

  • Nieuwe omvormer en zonnepanelen ter vervanging: Registreer de nieuwe installatie en verwijder de oude registratie.

  • Extra omvormer en zonnepanelen als uitbreiding: Registreer de uitbreiding als een nieuwe installatie.

  • Vervanging van enkel de omvormer: Pas de registratie aan als het merk of type verschilt van het origineel.

  • Vervanging van enkel de zonnepanelen: Werk de totale capaciteit in Wattpiek bij in de registratie.

Veelgestelde vragen over je zonnepanelen aanmelden

Waarom is het aanmelden van je zonnepanelen verplicht?

Het aanmelden van je zonnepanelen is vereist om een veilig en betrouwbaar energienet te waarborgen, waarbij teruglevering correct wordt geregistreerd en vergoed.

Wat heb ik nodig om zonnepanelen te registreren?

Is de installatie afgerond? Ga dan naar www.energieleveren.nl en houd je contactgegevens bij de hand, het nummer van je meter, de specificaties van de zonnepanelen zelf en de installatiedatum. Je krijgt automatisch bericht als je het aanmelden gelukt is.

Wat gebeurt er als je zonnepanelen niet aanmeldt?

Doe je dit niet? Dan is het mogelijk dat je de verkeerde terugleververgoeding of helemaal niets krijgt. Ook bestaat de kans dat er storingen optreden in het elektriciteitsnet, waardoor je omvormer kan uitvallen. Het is dus verstandig en wettelijk verplicht om de registratie af te ronden.