Heb je net nieuwe zonnepanelen en maak je je druk over de gevolgen van een storm met wind en hagel? Geen zorgen! De meeste zonnepanelen doorstaan dit zonder schade. Ontdek wat de stormbestendigheid beïnvloedt en hoe je jouw panelen optimaal beschermt tegen hagel en zware windstoten. Zo ben je goed voorbereid op mogelijke problemen.

Kunnen zonnepanelen tegen hagel?

Zonnepanelen zijn bestand tegen hevige tot zeer zware hagelbuien. Hoe we dat weten? Elk zonnepaneel doorstaat een reeks tests voordat het jouw dak siert. Eén van die tests is de hagelbestendigheidstest.

Hageltest zonne-energiesysteem

Tijdens deze test simuleert men extreme hagelbuien door ijsballen van enkele centimeters groot met hoge snelheid op de panelen te schieten. Het doel? Kijken hoe goed het paneel de impact kan weerstaan en of er scheuren ontstaan of vochtlekkage optreedt.

Bij de vraag welk type zonnepaneel het beste tegen hagel kan, komen glas-glas zonnepanelen als sterke keuze naar voren. Deze panelen hebben aan beide zijden een laag gehard glas. Dit maakt ze extra robuust tegen de meeste hagelbuien en andere weersomstandigheden. Gehard glas is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas!

Zonnepanelen beschermen tegen hagel

Zonnepanelen gaan doorgaans dus niet kapot door hagel. Zoek je toch naar extra beschermingsmaatregelen? Overweeg dan een hagelnet. Dit is een speciaal net dat je over de panelen spant om ze te beschermen tegen hagelstenen. Hoewel schade aan zonnepanelen door hagel zeldzaam is, biedt een hagelnet een extra laag bescherming.

Zonnepanelen verzekeren hagel

Je zonnepanelen verzekeren tegen hagel? Vaak is dit inbegrepen in je opstalverzekering. Eventuele hagelschade is daarbij meestal gedekt. Maar let op, niet alle verzekeraars dekken deze schade en sommige vragen om een specifieke aantekening voor zonnepanelen op de polis.

Zichtbare schade aan zonnepanelen wordt meestal vergoed. Niet-zichtbare schade, zoals microscheurtjes in de kwetsbare zonnecellen, merk je meestal pas op wanneer de energieopbrengst lager is dan je gewend bent. Identificeer dit op tijd en meld het zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Zo behoud je optimale prestaties van je zonnepanelen.

Zorg dus dat je een verzekering afsluit en controleer de polis. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en blijf je genieten van de voordelen van je zonnepanelen!

Kunnen zonnepanelen tegen storm?

Heb je je wel eens afgevraagd: zijn zonnepanelen bestand tegen storm? Goed nieuws! Zonnepanelen houden stand, zelfs bij een zware storm. Hoe dat komt? Elk zonnepaneel ondergaat een strenge reeks tests en één daarvan is de stormbestendigheidstest.

Tijdens deze test worden de panelen blootgesteld aan extreme windkrachten om te verzekeren dat ze bestand zijn tegen de zwaarste stormen. Het doel van deze test is niet alleen om de fysieke robuustheid van het paneel te beoordelen, maar ook om te controleren of de montage en installatie bestand zijn tegen harde windvlagen.

Dankzij grondige tests en certificeringen, zoals de IEC61215- en IEC 62716-standaarden, weet je zeker dat je investering bestand is tegen de grillen van het Nederlandse weer. Jouw zonnepanelen zullen dus niet zomaar van het dak waaien.

Toch schade zonnepanelen door storm?

Elk zonnepaneel ondergaat dus strenge tests om te verzekeren dat het bestand is tegen extreme weersomstandigheden, inclusief zware stormen. Maar ondanks deze tests zien we soms toch stormschade aan de panelen. Waar ligt dat aan? Dat heeft vaak te maken met de manier waarop de panelen gemonteerd zijn, vooral bij platte daken.

Storm zonnepanelen schuine daken en platte daken

Bij schuine daken liggen de panelen doorgaans stevig vast en vangen ze minder wind. Daardoor is er bij een schuin dak minder kans op schade aan je zonnepanelen. Maar bij een plat dak kunnen de panelen meer wind vangen, vooral als ze niet goed bevestigd zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie van je zonnepanelen professioneel en correct uitgevoerd is.

Zonnepanelen plat dak storm

Een stormbestendige zonnepanelen installatie begint bij het montagesysteem. Dit systeem houdt de zonnepanelen op hun plek en helpt de krachten van wind en weer te weerstaan. Bij hellende daken gebruik je dakrails met haken. Je zonnepanelen worden daarbij een klein stukje van het dak gelicht voor ventilatie. Bij platte daken kan dat niet en blijft er veel ruimte onder de zonnepanelen.

Zware ballast nodig

Zorg daarom dat je genoeg ballast gebruikt, zodat je panelen stevig aan het dak bevestigd zijn en niet door de wind gegrepen kunnen worden. Soms is ballast alleen onvoldoende bij storm. In zulke gevallen zou je het montageframe mechanisch aan het dak moeten bevestigen. Dit zorgt voor extra stevigheid en vermindert het risico dat de panelen loskomen tijdens een storm. Meer over zonnepanelen installatie.

Wind onder zonnepanelen

Heb je je wel eens afgevraagd: wat gebeurt er als er wind onder mijn zonnepanelen komt? We begrijpen je bezorgdheid en werpen graag wat licht op deze kwestie.

Zonnepanelen krijgen het meest te verduren bij harde wind, vooral wanneer ze op een plat dak geïnstalleerd zijn. Dit komt omdat er bij deze installaties vaak meer ruimte is tussen het dak en de panelen, waardoor de wind er gemakkelijker onder kan komen. Dit betekent niet dat je zonnepanelen niet tegen harde wind bestand zijn. Integendeel, ze doorstaan strenge tests om hun duurzaamheid te garanderen, zelfs bij extreme weersomstandigheden.

Zonnepanelen klapperen bij wind

Maar wat als je zonnepanelen klapperen bij heftige wind? Dit geeft aan dat de montage mogelijk niet optimaal is. Een correcte en professionele installatie is belangrijk om er zeker van te zijn dat je zonnepanelen veilig en stevig op je dak liggen. Als je merkt dat je zonnepanelen klapperen bij wind, raden we je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professionele installateur om het probleem te verhelpen.

Hoeveel wind kan een zonnepaneel eigenlijk hebben? Hoewel dit afhangt van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel en de kwaliteit van de installatie, zijn de meeste zonnepanelen ontworpen om windsnelheden tot 120 km/u te weerstaan.

Dus, hoewel wind onder zonnepanelen kan komen, is dit meestal geen probleem zolang de panelen correct geïnstalleerd zijn. Als je merkt dat je zonnepanelen klapperen bij wind, onderneem dan actie en voorkom zo mogelijke schade.

Zonnepanelen wind geluid

Hoor je bij je zonnepanelen wind-geluid? Dan vraag je je vast af waar dit vandaan komt. Zonnepanelen zelf maken namelijk geen geluid. Maar als de installatie niet optimaal is, hoor je mogelijk windgeruis. Dit ontstaat vaak wanneer er ruimte is tussen het paneel en het dak, waardoor de wind kan doorstromen. Dit is vooral merkbaar bij platte daken en bij harde wind. Dus als je denkt: bij harde wind hoor ik mijn zonnepanelen, dan is het mogelijk dat de installatie van de panelen niet correct is uitgevoerd.

Geluidsoverlast door zonnepanelen wind

Hoewel het normaal is dat je wat windgeruis hoort bij harde wind, is het belangrijk om actie te ondernemen als dit geluid overlast veroorzaakt. Neem bij geluidsoverlast contact op met een gespecialiseerde installateur. Deze kan de installatie controleren en eventueel aanpassingen doen om het geluid te verminderen.

Wind-deflector zonnepanelen

Wil je je zonnepanelen nog beter beschermen tegen wind, overweeg dan een wind-deflector. Een wind deflector, ook wel bekend als een zonnepanelen windkap, biedt extra bescherming aan je zonnepanelen tegen sterke wind. Het is een soort schild dat gemonteerd wordt aan de achter- of zijkant van de zonnepanelen om te voorkomen dat de wind eronder komt.

Maar zo'n wind-deflector doet meer dan alleen beschermen tegen wind. Het helpt ook bij de ventilatie van de zonnepanelen. Dit is belangrijk, omdat oververhitting de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om de levensduur van je zonnepanelen te verlengen en hun prestaties te optimaliseren.

Zonnepanelen storm verzekering

Heb je je ooit afgevraagd of je zonnepanelen verzekerd zijn tegen storm? Een zonnepanelen storm-verzekering is meestal onderdeel van je opstalverzekering. Dit betekent dat schade door storm, zoals loskomende panelen, vaak gedekt is. Maar let op, dit geldt niet in alle situaties en bij elke verzekeraar.

Sommige verzekeraars vragen om een aparte aantekening voor je zonnepanelen op de polis. Dus, voordat de volgende storm toeslaat, controleer je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar. Zorg ervoor dat jouw zonnepanelen verzekerd zijn tegen storm. Zo kun je met een gerust hart elke weersomstandigheid aan!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en storm

Zijn mijn zonnepanelen bestand tegen storm?

Ja, de meeste zonnepanelen en montagesystemen zijn ontworpen om extreme weersomstandigheden zoals storm te weerstaan. Het is echter belangrijk dat ze correct zijn geïnstalleerd.

Moet ik extra maatregelen nemen om mijn zonnepanelen te beschermen tegen storm?

Nee, over het algemeen hoef je geen extra maatregelen te nemen als je zonnepanelen goed zijn geïnstalleerd. Zoek je toch extra bescherming, overweeg dan een wind-deflector of hagelnet.

Wat gebeurt er als mijn zonnepanelen schade oplopen door een storm?

Als je zonnepanelen schade oplopen door een storm, valt dit meestal onder je opstalverzekering. Het is echter raadzaam dit bij je verzekeraar te controleren.