Zonnepanelen verlagen je energierekening en verhogen de waarde van je huis. Een slimme keuze dus. Koop je zonnepanelen, dan kies je uit parallel of serie geschakelde zonnepanelen. Een combinatie van de twee kan ook. De beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie. Graag vertellen we je er meer over.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Deze stroom noemen we gelijkstroom. Een omvormer, ook onderdeel van je zonnepanelensysteem, zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de bruikbare stroom die uit je stopcontact komt.
Zonnepanelen schakelen
Elk zonnepaneel wekt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op. Heb je meerdere zonnepanelen? Dan moet je ze verbinden om alle elektriciteit te verzamelen en bruikbaar te maken. Het
verbinden van de panelen noemen we schakelen. Er zijn twee manieren om je panelen te schakelen: in serie of parallel. Ook kun je voor een combinatie van deze twee kiezen.
Verschil tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen
Het totale vermogen van je elektrisch systeem bereken je door:
- spanning (volt) x stroom (ampère) = totaal
Hoe je de panelen schakelt - in serie of parallel - heeft invloed op de totale hoeveelheid stroom en spanning die het systeem kan produceren. Wat het juiste zonnestroomsysteem voor jou is, ligt aan je specifieke situatie en woning. Graag adviseren we je in een vrijblijvend adviesgesprek.
Serie geschakeld systeem
In een serieel geschakeld systeem zijn je zonnepanelen als schakels in een ketting met elkaar verbonden.
- De spanning van alle panelen wordt bij elkaar opgeteld. Dus als je 10 panelen hebt die elk 30 volt leveren, dan heb je een totale spanning van 300 volt.
- De stroom in dit systeem blijft gelijk aan de stroom van het zwakste paneel. Dit komt omdat de elektriciteit een gesloten lus moet volgen en door elk paneel in de serie moet stromen. Als dat ene paneel bijvoorbeeld 5 ampère levert, is de totale stroom van het hele systeem 5 ampère.
In serie geschakeld met een centrale (string) omvormer
Bij een serie geschakeld systeem gebruiken we een centrale omvormer. Dit wordt ook wel een string genoemd. Deze centrale omvormer ontvangt de gecombineerde spanning van alle panelen. Daarna zet deze de gelijkstroom om naar wisselstroom, de bruikbare stroom voor je huishouden.
Parallel geschakeld systeem
Bij parallel geschakelde zonnepanelen werkt alle zonnepanelen onafhankelijk van elkaar.
- De spanning per paneel is gelijk, ongeacht het aantal zonnepanelen dat je hebt. Dus als je 10 panelen hebt die elk 30 volt leveren, dan blijft de totale spanning nog steeds 30 volt.
- Het is juist de stroom (gemeten in ampère) die in dit systeem bij elkaar wordt opgeteld. Dus als elk paneel bijvoorbeeld 5 ampère levert, is je totale stroom 50 ampère.
Parallel geschakeld met micro-omvormers
In een parallel geschakeld systeem gebruiken we micro-omvormers. We installeren een micro-omvormer op elk individueel zonnepaneel. Deze zet gelijkspanning van elk paneel dus afzonderlijk om in wisselspanning. Als 1 paneel minder presteert, heeft dit hierdoor geen invloed op de prestaties van de andere zonnepanelen.
Combinatie van parallel en serie geschakelde zonnepanelen
Soms is een mix van de twee net wat je nodig hebt om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen. We maken dan gebruik van power optimizers. Deze sluiten we, net als een
micro-omvormer, op de losse zonnepanelen aan. Alleen zetten power optimizers de opgewekte stroom niet gelijk om naar bruikbare wisselstroom. Deze verbeteren de zonnestroom en sturen deze stroom vervolgens naar een centrale omvormer.
Serie geschakeld: de voor- en nadelen
Voordelen:
- Lage aanschafprijs: serie geschakelde systemen zijn vaak goedkoper, omdat je minder bekabeling nodig hebt.
- Minder energieverlies: ze kunnen efficiënter zijn, omdat ze minder warmteverlies hebben door de hogere spanning.
- Spanning: de hoge spanning maakt het makkelijker om de gelijkspanning van de zonnepanelen om te zetten naar de 230 volt wisselspanning, die je gebruikt in je huishouden.
Nadelen:
- Zo sterk als zwakste schakel: het nadeel van dit systeem is dat als één paneel minder presteert (door bijvoorbeeld schaduw of vuil), dit de prestaties van het gehele systeem beïnvloedt.
Parallel geschakelde zonnepanelen: de voor- en nadelen
Voordelen:
- Onafhankelijke werking: een groot voordeel van je zonnepanelen parallel schakelen is dat een probleem op één zonnepaneel geen invloed heeft op de prestaties van de andere panelen. Dit is handig als de zonnepanelen verschillende hellingshoeken of oriëntaties hebben. Of als er kans is op schaduw.
- Prestaties: omdat elk paneel onafhankelijk werkt, kan elk zonnepaneel op zijn maximale capaciteit werken, wat kan leiden tot hogere totale systeemprestaties.
- Monitoring: vaak kun je de prestaties van elk afzonderlijk paneel volgen.
Nadelen:
- Kosten: zonnepanelen parallel schakelen is duurder dan een serie schakelen. Je hebt bijvoorbeeld dikkere kabels nodig om de hoge stroom te vervoeren. Ook zijn micro-omvormers vaak duurder.
- Efficiëntie: ze kunnen minder efficiënt zijn dan serie geschakelde systemen bij lage lichtniveaus. Een omvormer heeft een minimale hoeveelheid stroom nodig om te werken. Als het lichtniveau laag is (bijvoorbeeld bij zonsopgang, zonsondergang of op een bewolkte dag), kan het zijn dat elk individueel paneel hier niet genoeg stroom voor produceert.
Welke zonnepanelen op je dak?
Bij Essent ben je zeker van kwalitatief goede zonnepanelen, welke zonnepanelen je ook kiest.
Bekijk onze panelen en ontdek je mogelijkheden. Een adviseur denkt graag met je mee. Samen bespreken jullie wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie. Kies je voor zonnepanelen via Essent, dan plaatsen de installateurs van onze servicepartners de zonnepanelen op je dak. Goed nieuws, in veel gevallen plaatsen we de zonnepanelen al binnen 8 weken. Zo wek je snel je eigen energie op.
Adviesgesprek aanvragen
Veelgestelde vragen over in serie of parallel schakelen
Wat is het verschil tussen serieel en parallel geschakelde zonnepanelen?
- In een serie geschakeld zonnepanelensysteem verbinden we de zonnepanelen in een reeks. Ze worden dus aan elkaar geschakeld. De stroom loopt via het ene naar het volgende zonnepaneel. Een centrale omvormer ontvangt de gecombineerde spanning van alle panelen.
- Bij een parallel geschakeld zonnepanelensysteem levert elk zonnepaneel stroom rechtstreeks aan de micro-omvormer. Elk zonnepaneel werkt dus onafhankelijk van de rest.
Wat presteert beter: serieel of parallel geschakelde zonnepanelen?
Beide systemen hebben hun eigen voordelen. Serie geschakelde systemen kunnen efficiënter zijn bij lage lichtniveaus. Parallelle systemen kunnen beter presteren wanneer sommige panelen schaduw of vuil hebben.