Zonnepanelen zijn een slimme, duurzame investering. Ook als je een plat dak hebt. Je bespaart flink op je energierekening én je verhoogt de waarde van je huis. Kies je voor een complete set, dan heb je geen gedoe. We hebben verschillende zonnepanelen sets. Zo is er altijd een set die past bij jouw dak.
We leggen zonnepanelen op elk type dak: dus zowel op platte als schuine daken. Wil je graag zonnepanelen op je platte dak? Dan is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Hier zetten we het voor je op een rij.
Een groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat je de oriëntatie en hellingshoek van de panelen beter kunt kiezen. In tegenstelling tot een schuin dak, waarbij de panelen automatisch het dak volgen. Platte daken geven dus meer flexibiliteit. Grote kans dat je jouw panelen dus op het zuiden kunt richten. Dit is over het algemeen de beste richting met de meeste opbrengst.
Een andere populaire keuze voor platte daken is de oost-west opstelling. Bij een oost-west-opstelling plaatsen we de panelen met de rug tegen elkaar. De oostelijk gerichte panelen vangen 's ochtends zonlicht. De westelijk gerichte panelen zijn 's middags en 's avonds het meest productief. Dit zorgt voor een gelijkmatigere energieproductie gedurende de dag. Boven kun je meer panelen kwijt.
De keuze tussen landscape- en portrait-montage van zonnepanelen op platte daken hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de beschikbare ruimte, de vorm van het dak, het type zonnepaneel en esthetische voorkeuren.
Bij een plat dak kiezen we vaak voor een landscape-montage. We plaatsen de panelen dan horizontaal. Deze manier is stabieler en beter bestand tegen de wind. Daarnaast zorgt deze manier voor een betere koeling van de panelen. Dit is beter voor de efficiëntie. De portrait-montage gebruiken we vaak bij kleinere daken. Op die manier kunnen er meer panelen op een hetzelfde dakoppervlak.
Bij de aanschaf van een set zonnepanelen voor een plat dak moet je rekening houden met extra gewicht. Het is belangrijk om te weten of je dak hier sterk genoeg voor is. Niet elk plat dak kan dit extra gewicht dragen.
Zonnepanelen wegen gemiddeld 15 tot 20 kg per stuk. Hier moet je ook het gewicht van het montagesysteem en de ballast bij optellen. De ballast gebruiken we op een plat dak om wegwaaien te voorkomen. Het bestaat vaak uit betonblokken, grind, of een ander zwaar materiaal. Is je dak niet sterk genoeg? Dan kun je misschien kiezen voor lichtere dunne-film-zonnepanelen.
De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn vaak hoger dan op een schuin dak. Dit komt omdat er extra materialen nodig zijn. Voor een plat dak is meestal een iets ingewikkelder montagesysteem met montagebeugels nodig, om optimaal zonlicht op te vangen. Bij een schuin dak volgen de panelen over het algemeen de helling van het dak. Dit maakt de installatie makkelijker.
Kies je voor een set, dan heb je gelijk alles om je huis van duurzame energie te voorzien. Wel zo makkelijk dus. De volgende producten zitten inbegrepen bij een complete zonnepanelen set plat dak:
De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Samen kiezen we de panelen die het beste bij jouw situatie passen.
Omvormers zetten de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, die je in huis kunt gebruiken. Er zijn verschillende soorten omvormers: een centrale omvormer en een micro-omvormer. Kies je voor een zonnepanelen van Essent, dan zorgen onze experts dat je de juiste omvormer krijgt.
We leveren al het benodigde materiaal om de zonnepanelen veilig en stevig op verschillende soorten daken te monteren. Voor een plat dak betekent dit: een degelijk montagesysteem waarmee we de hellingshoek van de panelen kunnen aanpassen. Zo vang jij straks zoveel mogelijk zonlicht op.
De kabels verbinden de zonnepanelen met de omvormer en het elektriciteitsnet. We zorgen voor de juiste lengte van de kabel en het beste type kabel voor jouw systeem.
Kies je voor een zonnepanelen van Essent, dan plaatsen onze eigen zonspecialisten de zonnepanelen op je dak.
Het verschilt per huishouden hoeveel zonnepanelen je in je set nodig hebt. Dit ligt aan je verbruik en aan de opbrengst van je zonnepanelen. Dat laatste hangt onder andere af van het vermogen van je zonnepaneel en de hoeveelheid zonlicht die dit paneel ontvangt. Een zonnepaneel met een hoger vermogen op een zonnige plek levert bijvoorbeeld meer stroom op dan een paneel met een lager vermogen op een plek in de schaduw.
De energie die een zonnepaneel oplevert, wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Het vertelt je hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken, onder de beste omstandigheden. Hoeveel panelen je nodig hebt is sterk afhankelijk van deze omstandigheden. Graag adviseren we je daarom op maat over de verschillende producten en het gewenste aantal voor jouw situatie.
Een set van 6 en 8 panelen kan een goede keuze zijn voor kleine woningen, met een lager energieverbruik. Deze set is daarnaast perfect voor mensen die graag willen beginnen met het opwekken van duurzame energie, maar misschien niet de ruimte of het budget hebben voor een grotere set. We staan klaar om je te helpen om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.
Een andere mogelijkheid is een set van 10 tot 12 zonnepanelen. Deze sets zijn ideaal als je een hoger energieverbruik hebt of graag volledig onafhankelijk bent. Het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt ongeveer 2.500 kWh per jaar volgens Mileu Centraal. Het exacte aantal benodigde zonnepanelen om dit te dekken varieert, afhankelijk van factoren zoals de locatie van je woning en de efficiëntie van de panelen. Een set van 10 of 12 panelen is dus meestal voldoende voor een gemiddeld huishouden in Nederland.
Ontdek binnen 1 minuut:
Of je dak geschikt is voor zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt
Hoeveel je bespaart op je energierekening
Een optimizer maximaliseert de energieproductie van elk individueel zonnepaneel. Hierdoor kan het totale systeem meer energie produceren. Zonder een optimizer werkt een zonnepaneelsysteem als een serie geschakelde kerstverlichting: als één lampje uitvalt of minder goed presteert, beïnvloedt dit het hele systeem. Dit gebeurt bijvoorbeeld als één paneel in de schaduw ligt, vies of kapot is.
Bovendien kun je door optimizers de prestaties beter monitoren. Je volgt de prestaties van elk afzonderlijk paneel. Hierdoor kun je snel eventuele problemen aanpakken. Kortom: optimizers verbeteren je systeem én zorgen ervoor dat je je prestaties beter kunt monitoren.
Bij Essent heb je de keuze uit 3 verschillende panelen. De beschikbare opties zijn: Comfort, Comfort Plus en Premium zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn van de beste A-kwaliteit. Ook krijg je bij ons tot wel 25 jaar productgarantie. We leggen de panelen meestal binnen 8 weken. Zo wek je snel en makkelijk je eigen groene stroom op.
Voordat je zonnepanelen op je dak legt, is het goed om zonnepanelen te vergelijken. Let hierbij op de prijs, maar bekijk ook de andere eigenschappen. Vergelijk de zonnepanelen bijvoorbeeld ook op vermogen, levensduur, garantie en afmetingen.
Het aansluiten van zonnepanelen is geen makkelijke klus. Bij Essent bieden we daarom een totaalpakket aan. We werken met zonnespecialisten die expert zijn in het aansluiten van zonnepanelen. Zij zorgen ervoor dat het veilig en professioneel gebeurt.
Ga je zelf aan de slag met een doe-het-zelf-set? Zorg dat je de juiste kennis hebt om elektrische installaties veilig uit te voeren. Je wilt natuurlijk geen gevaarlijke situatie, ongelukken of grote schade.
Klinkt het zelf leggen van panelen toch als te veel werk? Laat het aan ons over. Wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Onze eigen zonspecialisten hebben een enorme bak aan kennis en ervaring. Deze specialisten helpen je met het leggen van een zonnepanelen-pakket.
Regel je zonnepanelen via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap.
Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis
Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie
Professionele installatie door onze zonspecialisten bij jou in de buurt
Bij ons houdt een complete zonnepanelen set in: de zonnepanelen, de omvormer, het montagemateriaal en de bekabeling. De installatie zit altijd inbegrepen in de prijs.
De kosten van zonnepanelen verschillen per situatie. De prijs van zonnepanelen is bijvoorbeeld afhankelijk van het type dak en aantal zonnepanelen wat je nodig hebt. Meer weten? We vertellen je graag meer over de kosten van zonnepanelen.
Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.500 kWh per jaar volgens de cijfers van Mileu Centraal. We geven je graag een persoonlijk advies over hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Vul de Dakcheck in en bekijk hoeveel je per jaar kunt besparen.