Of je een zonnepanelen-vergunning nodig hebt, hangt af van waar en hoe je ze wilt plaatsen. In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig en ook geen ander soort vergunning. Vooral als de panelen op het dak van je huis komen en voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Maar er zijn uitzonderingen. Een paar voorbeelden:
Onze adviseurs weten wanneer je wel en niet een vergunning nodig hebt voor zonnepanelen. Na een adviesgesprek weet je precies waar je aan toe bent. Wil je nu alvast checken of je een vergunning nodig hebt? Gebruik dan de Vergunningcheck van het Omgevingsloket van de overheid.
Als je zonnepanelen vergunningsvrij plaatst, moet je je wel aan bepaalde regels houden. Hieronder vind je een aantal voorwaarden. Onze zon-experts houden zich altijd aan de regelgeving en voorschriften. Zo weet je zeker dat het goed zit.
Ga je zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Houd dan rekening met de volgende eisen:
Bij zonnepanelen op een plat dak moet je vooral rekening houden met het volgende:
Ga je zonnepanelen plaatsen in je tuin, of bijvoorbeeld op een gebouw in je tuin? Dan gelden de volgende regels:
Zonnepanelen op de grond noemen we ook we ook wel een veldopstelling. Hiervoor gelden vaak strengere regels dan voor plaatsing op daken. Dit komt omdat zulke installaties meer impact hebben op het landschap en de directe omgeving. Meestal is een vergunning nodig, vooral als de zonnepanelen in openbare gebieden of zichtbare locaties komen.
De regelgeving voor zonnepanelen in de tuin kunnen verschillen per gemeente. Over het algemeen geldt dat je geen vergunning nodig hebt voor kleinere installaties of als de zonnepanelen niet te opvallend zijn. Maar het kan zijn dat je wel een vergunning moet aanvragen als de panelen groot zijn, veel ruimte innemen, of als je tuin deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht.
In veel gevallen mag je zonnepanelen vergunningsvrij op een garagedak, overkapping of carport plaatsen. Je moet je wel aan bepaalde richtlijnen houden. De panelen mogen bijvoorbeeld niet uitsteken buiten het dakvlak. Het kan zijn dat je wel een vergunning aan moet vragen als de garage, overkapping of carport zich in een beschermd stadsgezicht bevindt of als de constructie door de panelen heel erg verandert.
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuur verschillen de regels afhankelijk van je locatie en het type schuur. Voor de meeste standaard schuren heb je geen vergunning nodig zolang ze binnen de bestaande bouwstructuren blijven en het uiterlijk van de schuur niet heel erg verandert. Waarschijnlijk moet je wel een vergunning aanvragen als je schuur in een beschermd stads- of dorpsgezicht staat, of als de schuur zelf een beschermd monumentaal pand is.
Heb je een vergunning nodig voor je zonnepanelen? Dan vraag je deze aan via het Omgevingsloket van de overheid. Als je een aanvraag indient, moet je aantal vragen beantwoorden en documenten over je plannen toevoegen. Vervolgens krijg je bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Meestal is dit binnen 8 weken.
Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek vertelt onze adviseur je meer over zonnepanelen en een eventuele vergunning voor jouw situatie. Hierna weet je precies wat het kost, wat het oplevert en hoe de installatie verloopt.
Adviesgesprek aanvragen
Meestal niet, maar het hangt af van de lokale regels en of je in een beschermd stadsgezicht woont. Meer weten? Gebruik de Vergunningcheck van het Omgevingsloket van de overheid. Of plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs.
Controleer of je een vergunning nodig hebt met de Vergunningcheck. Dit is afhankelijk van de grootte, het zicht en de locatie van de schuur of garage.
Dit hangt af van de omvang van de installatie en de lokale regelgeving. Ga voor meer informatie naar de Vergunningcheck.
Deze regels zijn vergelijkbaar met die voor schuurtjes en garages, maar het is belangrijk om te controleren. Check het eenvoudig met de Vergunningcheck.
Een vergunning voor zonnepanelen vraag je aan via het Omgevingsloket van de overheid.
Dit varieert, maar meestal krijg je binnen 8 weken bericht na het indienen van je aanvraag.