Heb je een groot stuk grond over of geen geschikte plek voor zonnepanelen op het dak? Plaats dan zonnepanelen in de tuin! Met een zonnepanelensysteem in de tuin maak je optimaal gebruik van je beschikbare ruimte, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere toekomst. In dit artikel ontdek je hoe je met gemak je eigen energiecentrale in je achtertuin creëert.
Zonnepanelen op de grond zijn een uitstekende keuze als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of als je meer zonnepanelen wilt plaatsen dan je dak toelaat. Zonnepanelen in de tuin in plaats van op het dak is een goede optie, afhankelijk van je specifieke situatie. Overweeg daarbij de volgende voor- en nadelen.
Het plaatsen van zonnepanelen op eigen grond is meestal vergunningsvrij, maar controleer dit altijd bij je gemeente. Overweeg je om grond te kopen, specifiek voor zonnepanelen? Dit is soms een goede investering. Vooral als je een groot stuk grond overweegt en professionele systemen installeert die veel energie genereren.
E zijn ook enkele overwegingen bij het kiezen voor zonnepanelen op de grond. Denk bijvoorbeeld na over de ondergrond. Voorkom dat er overwoekering ontstaat onder de panelen. De kosten zijn vaak hoger dan bij dakinstallaties, voornamelijk vanwege het montagesysteem en omdat een stevig fundament nodig is.
Mag je zonnepanelen in de tuin plaatsen volgens het bestemmingsplan? Het is belangrijk dat je eerst kijkt of het binnen dit plan past. Vraag daarom altijd een vergunning aan. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Soms heb je dus een vergunning nodig om zonnepanelen in je tuin te installeren. Goed nieuws: in de meeste gevallen is het plaatsen van zonnepanelen op de grond vergunningsvrij. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zoals bij monumentale panden, of wanneer je constructie hoger is dan 5 meter.
Mag je volgens het bestemmingsplan zonnepanelen in je tuin plaatsen? Voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin heb je soms een omgevingsvergunning nodig, afhankelijk van de lokale regelgeving. Ook heb je soms een bouwvergunning nodig voor het bouwen van de constructie waarop je de panelen plaatst.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op agrarische grond heb je soms ook een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de specifieke regels van je gemeente. Dus, heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen in je tuin? Het antwoord is: het hangt ervan af. Check daarom altijd bij je lokale gemeente voordat je begint met de installatie.
Hier zijn enkele tips voor het installeren van zonnepanelen op de grond. Ten eerste, zorg ervoor dat de locatie in je tuin voldoende zonlicht ontvangt gedurende de dag. Zorg daarnaast dat je een plek en richting uitkiest, waarmee de zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw komen.
Bij het op de grond plaatsen van zonnepanelen is een goede fundering onmisbaar. Daken doen dienst als natuurlijke fundering. Voor zonnepanelen in de tuin creëer je eerst zelf een solide basis.
De opstelling van zonnepanelen op de grond kan op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor een statische opstelling in één geheel of meerdere losse opstellingen, afhankelijk van de ruimte in je tuin. Kijk je naar één zonnepaneel, dan is een opstelling richting het zuiden verstandig. Bij meerdere panelen kan dit veel schaduw veroorzaken. Kijk daarom ook naar een oost-west-opstelling en benut daarmee zowel de ochtend- als de avondzon optimaal.
Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin is vaak een slimme manier om duurzame energie op te wekken, maar houd rekening met de kosten. De prijs waarvoor zonnepanelen in de tuin geplaatst worden, varieert tussen de 480 en 1.100 euro per paneel. Dit is afhankelijk van het type installatie. De totale kosten voor een installatie in de tuin liggen gemiddeld tussen de 4.000 en 8.500 euro (bron: zonnepaneelprijzen.nl).
De hogere kosten is deels te verklaren door de installatiekosten. Het plaatsen van zonnepanelen op de grond is complexer dan op een dak. Bovendien hebben installateurs meestal langere kabels nodig om de zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast. Dit draagt ook bij aan een prijsverhoging. Een mogelijke oplossing? Gebruik een speciale onderconstructie met schroefpalen. Dit maakt het monteren van de panelen eenvoudiger en drukt dus de kosten.
Schroefpalen zijn een goede keuze voor de montage van zonnepanelen in je tuin. Installateurs zorgen daarmee voor een stabiele constructie. Net als wanneer er beton gestort wordt, maar zonder het gedoe en de wachttijd van het uithardingsproces. Ook verzwaren installateurs het montagesysteem niet met ballast. De installatie van deze speciale onderconstructie met schroefpalen is snel en nauwkeurig. Zo ga je direct door met de opbouw van je zonne-energiesysteem. Bovendien blijft je tuin met schroefpalen onbeschadigd.
Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin vereist een goed doordacht plan. Vooral als het gaat om de constructie van het frame voor zonnepanelen op de grond. Dit frame noemen we ook wel montagesysteem of stellage. Daarmee positioneer je de panelen op een juiste manier en houd je ze stabiel. Kies je een frame voor zonnepanelen in de tuin, houd dan rekening met de ideale hellingshoek voor jouw locatie. Een goed ontworpen montagesysteem laat je toe deze hoek aan te passen.
Zonnepanelen op een paal in de tuin zijn een andere optie. Een zonnepanelen-frame-grond, is handig als je ruimte wil besparen of als je tuin een onregelmatige vorm heeft. Gebruik steunen voor zonnepanelen op de grond die stevig genoeg. Ze moeten het gewicht van de panelen makkelijk dragen en bestand zijn tegen weersinvloeden.
Wil je op je tuinoverkapping of tuinhuis zonnepanelen plaatsen? Dan is dit een slimme en stijlvolle manier waarop je duurzame energie opwekt, terwijl je geniet van je buitenruimte. Deze overkappingen noem je ook wel solar veranda's. Ze bieden schaduw en comfort, terwijl ze tegelijkertijd zonne-energie opwekken.
Plan je een tuinoverkapping met zonnepanelen, denk dan goed na over de locatie. Kies een plek die de meeste zon krijgt gedurende de dag. Heb je een grote tuin? Dan heb je meer flexibiliteit bij het kiezen van de perfecte plek. Het installeren van zonnepanelen op de overkapping in de tuin is een taak die nauwkeurigheid en kennis vereist. Schakel dus een professional in voor deze taak.
Genereer extra inkomsten met het verhuren van je grond voor zonnepanelen. Bedrijven zoals Sunvest en Novar zoeken doorlopend naar percelen waarop ze zonneparken mogen bouwen.
Het grote voordeel van je grond verhuren voor zonnepanelen? Profiteren van vaste huurinkomsten voor minimaal 20 jaar. De opbrengst loopt op tot 8.000 euro per hectare per jaar voor zon- en windenergie projecten (bron: sunvest.nl). Maar let op, er kunnen ook hoge kosten aan verbonden zijn. Houd ook rekening met juridische en fiscale 'valkuilen'.
De beste locatie voor zonnepanelen is een plek die het meeste directe zonlicht ontvangt gedurende de dag, meestal gericht op het zuiden, en vrij is van schaduwen van bomen of gebouwen.
Zonnepanelen op de grond plaats en onderhoud je makkelijker dan dakpanelen. Bovendien richt je ze makkelijker in de ideale positie naar de zon voor maximale energieopwekking
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je ze schoon houdt en vrij van vuil en bladeren. De panelen vangen door vuil namelijk minder zonlicht op.