Waterstof is een vluchtig gas, zonder geur, smaak of kleur. Waarom hebben we het dan toch over grijze, blauwe en groene waterstof? Dat heeft te maken met de manier waarop het is gemaakt. In dit artikel leggen we uit wat waterstof is, hoe je de verschillende soorten waterstof produceert en wat het verschil is. Ook vertellen we welke waterstof Essent levert.
Om de verschillen tussen grijze, blauwe en groene waterstof te begrijpen, nemen we eerst het element waterstof onder de loep. Waterstof is opgebouwd uit 2 waterstofatomen, H₂. Dit element komt alleen voor in verbinding met andere stoffen. Denk bijvoorbeeld aan water, oftewel H₂O – dat bestaat uit H₂ en O (zuurstof). Omdat waterstof nauwelijks als losse stof voorkomt, moet je het altijd scheiden van een andere stof. Daarmee ‘maak’ je waterstof. De manier waarop je dat doet, bepaalt de zogenaamde ‘kleur’.
Grijze waterstof maak je met fossiele brandstoffen, meestal aardgas. Door met aardgas waterstof te produceren, komt CO₂ vrij in de atmosfeer. Die CO₂-uitstoot tijdens het productieproces is een nadeel van grijze waterstof. Ook is de waterstof niet ‘schoon’. Voor gebruik in bijvoorbeeld auto’s moet je die daarom eerst zuiveren. Voordelen van grijze waterstof? Het is goedkoop en je kunt relatief veel waterstof in korte tijd produceren. De meeste waterstof die we op dit moment in Nederland maken en gebruiken in de industrie is grijs.
Blauwe waterstof maak je op dezelfde manier als grijze waterstof. Met fossiele brandstoffen dus. Belangrijk verschil is dat je de CO₂ die vrijkomt in het productieproces opvangt en opslaat onder de grond, in lege gasvelden bijvoorbeeld. Deze uitstoot komt niet in de atmosfeer terecht en draagt zo niet bij aan de opwarming van de aarde. Dit maakt blauwe waterstof een betaalbare en bruikbare oplossing die onder andere aardgasgebruikers helpt bij de overstap naar een nog duurzamer alternatief: groene waterstof.
Groene waterstof is de meest duurzame vorm van waterstof. Je maakt het met hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines. Bij het omzetten van deze groene stroom in waterstof komt geen CO₂ vrij en gebruik je geen fossiele brandstoffen. Vandaar de naam groene waterstof. De bekendste manier om groene waterstof te maken, is door elektrolyse. Met een elektrolyser haal je met elektrische lading waterstof en zuurstof uit water.
Zo nu en dan stuiten geologen op ondergrondse reservoirs met waterstof, ook wel witte waterstof genoemd. Dit gas komt van nature voor in diepe ijzerrijke grondlagen en ontstaat uit chemische reacties van heet water met ijzer. Het waterstofgas stroomt daarna naar boven en hoopt zich daar op in ondieper gesteente. Onderzoekers wereldwijd kijken naar mogelijkheden voor het winnen van deze natuurlijke waterstof. Vooralsnog achten onderzoekers de kans klein dat witte waterstofproductie een grote rol zal spelen in het versnellen van de energietransitie.
Essent levert al tientallen jaren stroom en gas en biedt slimme energieoplossingen aan bedrijven. Van energie hebben we verstand! Waterstof zien we als logische toevoeging aan onze diensten én een oplossing om de energietransitie te versnellen. Daarom werken we volop aan de productie, import en levering van groene waterstof: waterstof geproduceerd met duurzaam opgewekte stroom, zonder uitstoot van CO₂. Ook leveren we blauwe waterstof. Blauwe waterstof zien wij als tussenweg. Bijvoorbeeld voor bedrijven die van aardgas af willen, maar voor wie elektrificeren geen optie is. En voor wie groene waterstof nog een stap te ver en kostbaar is. Blauwe waterstof is dan een tijdelijke, betaalbare en bruikbare oplossing die helpt om toch te verduurzamen.