Groene waterstof maken
Groene waterstof is de meest duurzame vorm van waterstof. Het wordt gemaakt met hernieuwbare energie, uit bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines. Zo komen er bij de productie van groene waterstof geen CO₂ en andere broeikasgassen vrij. De bekendste manier om groene waterstof te maken, is door elektrolyse.
Elektrolyse is een scheikundig proces waarbij water (H₂0) met elektriciteit wordt gesplitst in waterstof (H₂) en zuurstof (0₂). Om waterstof te maken gebruik je een elektrolyser.
De uitstoot van broeikasgassen moet voor 2050 naar 0, zoals vermeld staat in het Klimaatakkoord. Groene waterstof is een goed alternatief om deze uitstoot terug te dringen. Bij de verbranding van waterstof, in tegenstelling tot aardgas, komt namelijk geen CO₂ vrij. Grootschalige productie van waterstof door elektrolysers wordt gestimuleerd dankzij Europese en nationale subsidies. Ook kunnen bedrijven hun jaarlijks ontvangen ETS-rechten of certificaten verkopen. Dat mag als ze investeren in technologieën die de uitstoot verminderen, zoals een elektrolyser.
Op dit moment wordt waterstof door elektrolyse vooral gebruikt als:
Omdat er nog geen landelijke waterstofinfrastructuur is, is lokale productie een goed alternatief. Zo ben je zeker van levering naar eigen behoefte. Waterstof is bovendien goed op te slaan als energiebuffer. Bijvoorbeeld voor een periode wanneer er minder groene stroom beschikbaar is door gebrek aan zon en/of wind. De energiebuffer kan ook ook helpen om uitstoot te verminderen, door waterstof met aardgas te mengen.
Met het overbelaste stroomnetwerk is energieopslag geen overbodige luxe. Waterstof als energiedrager helpt om netcongestie tegen te gaan. Een elektrolyser zet namelijk overcapaciteit aan elektriciteit om in groene waterstof. Deze groene waterstof sla je vervolgens op in een waterstoftank. Op de momenten dat er een tekort is aan groene stroom, wordt de waterstof weer omgezet naar elektriciteit. Zo ben je minder afhankelijk van de beschikbaarheid van het huidige stroomnet, maar daarin zelfvoorzienender.
Voor het bouwen van een elektrolyser zijn verschillende subsidieregelingen. Soms zijn er subsidies voor zowel de investerings-kosten als voor de operationele kosten. Hiermee komen we bij ieder project tot een betaalbare waterstofprijs.
Een groene oplossing op maat
Zonder klantonderzoek geen waterstof. We verzamelen alle data en werken dit uit in een voorlopig leveringsconcept. Op basis van het leveringsconcept kan de klant beslissen om een haalbaarheidsstudie uit te laten voeren. We beantwoorden we de volgende vragen:
Heb je vragen of wil je een afspraak inplannen? Neem contact op met de experts van Essent en ontdek wat groene waterstof kan betekenen voor de toekomst van jouw organisatie.