Waterstof toekomst in energiesysteem van Nederland

Langzaam maar zeker vervangen we fossiele brandstoffen door duurzame energie. Die komt vaak van zonnepanelen en windmolens. Met groene waterstof komt daar een goede groene optie bij. Is waterstof in Nederland de toekomst?

Cruciaal onderdeel in de energietransitie

Waterstof als energiedrager kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. En dus nemen we afscheid van aardgas als belangrijkste warmtebron voor onze huizen en gebouwen. Gebruiken we steeds vaker groene stroom van zonnepanelen en windmolens. Douchen we met water dat verwarmd is door een hybride of elektrische warmtepomp. Mooie ontwikkelingen! Maar niet alles kun je verduurzamen met elektriciteit. Industriële processen bijvoorbeeld. Daarin zijn soms zeer hoge temperaturen nodig, die je niet bereikt met elektriciteit. Blauwe of groene waterstof biedt uitkomst.

Productie en opslag van waterstof

Blauwe en groene waterstof

Blauwe en groene waterstof. Wat is het verschil? Daarvoor beginnen we bij grijze waterstof. Dat is waterstof die je maakt met olie, gas of steenkool. Hierbij komt CO₂ vrij. Blauwe waterstof wek je op dezelfde manier op, alleen vang je nu de vrijgekomen CO₂ op voor opslag onder de grond. Dat is minder slecht voor het milieu dan het uitstoten zoals bij grijze waterstof. Groene waterstof maak je met groene stroom. En daarbij komt geen CO₂ vrij. Dit maakt groene waterstof een duurzame energiedrager.

Meer over de soorten waterstof

Waterstof als oplossing

Bedrijfsprocessen elektrificeren met groene stroom als vervanger van aardgas draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering en minder uitstoot van CO₂. Maar soms is elektrificatie niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege netcongestie. Of omdat je werkt met hogere temperaturen. Waterstof als energiedrager kan hiervoor de oplossing zijn. Hoe dat zit? Waterstof is van zichzelf geen energiebron. Maar waterstof kan wel energie dragen. Meer zelfs dan iedere andere stof. Door de waterstof te verbranden, komt deze energie vervolgens vrij. En die kun je dus gebruiken voor bijvoorbeeld industriële processen of als brandstof voor vervoersmiddelen.

Waterstofnetwerk in Nederland

Gasunie-dochteronderneming Hynetwork werkt aan een waterstofnetwerk in Nederland, de zogeheten backbone. Dit netwerk legt Hynetwork in verschillende fases aan voor het transport van waterstof door Nederland en naar het buitenland. Grote industriële gebruikers zijn als eerste aan de beurt. Zij liggen met name in 5 grote gebieden: Noord-Nederland, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam, Zuidwest-Nederland en Limburg. Het netwerk verbindt in volgende fases deze industriële gebieden met elkaar, met het buitenland en met andere plekken voor import en opslag van waterstof.

Waterstof voor industrie, woningmarkt en mobiliteit

De industrie blijft voorlopig de belangrijkste sector voor het gebruiken van waterstof. Daar zijn namelijk onvoldoende duurzame alternatieven. Voor andere plekken bestaan nu nog goedkopere en efficiëntere oplossingen. En groene waterstof is nog relatief schaars, dus we moeten slim omgaan met wat er wel beschikbaar is. Maar als we meer waterstof produceren en importeren, verandert dat mogelijk in de toekomst. Daarom lopen er al onderzoeken naar waterstof invoeden op de woningmarkt om woningen en gebouwen te verwarmen. Volgens het Klimaatakkoord moeten namelijk ruim 2 miljoen woningen met een gasaansluiting verduurzamen.

Essent helpt Nederland verduurzamen

In een pilotproject voorziet Essent met partners al een woonwijk van waterstof in het Groningse dorp Wagenborgen. Bij voldoende waterstof – door productie of import – kunnen we ook stappen zetten in de rest van Nederland. En niet alleen voor huizen en gebouwen, maar ook voor onze vervoersmiddelen. Voor de mobiliteitssector lopen nu al volop projecten om waterstof in te zetten, allereerst voor zwaar transport op de weg, in de scheepvaart en in de luchtvaart.

Meer over waterstof