Vroeg of laat krijg je het aanbod om een slimme meter te laten plaatsen. Ben je hiertoe verplicht? We vertellen je meer over de regelgeving rond slimme meters.
Het verschil tussen een slimme meter en een gewone meter is dat de slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Met jouw toestemming geeft de slimme meter zelf je meterstanden door aan de netbeheerder. Handig!
In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters. Dit komt omdat de vraag naar elektriciteit steeds groter wordt. Daardoor is het lastig om de spanning op het elektriciteitsnet gelijk te houden. Een slimme meter geeft de netbeheerder inzicht in de pieken van de energievraag én hoeveel energie er opgewekt wordt. Zo gebruiken we het energienet efficiënter en blijft de energievoorziening betaalbaar.
Je netbeheerder bepaalt wanneer je aan de beurt bent. Het plaatsen van de slimme meter is dan gratis. Liever eerder of later een slimme meter? Dat kan, maar in dat geval mag de netbeheerder kosten in rekening brengen. Dit is ongeveer € 70,-.
Ja. Wettelijk gezien heb je recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruik maken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken.
Wist je dat je ook een slimme meter kunt laten plaatsen, maar geen toestemming voor het uitlezen hoeft te geven? Je geeft in dat geval zelf je meterstanden door. Als je twijfelt is dit een goede optie. Besluit je namelijk later om toch een slimme meter te laten plaatsen, dan kan je netbeheerder kosten in rekening brengen.
Lees meer over de voor- en nadelen van de slimme meter.
Werkt je oude meter nog goed? Dan blijf je deze gewoon gebruiken. Echter, de netbeheerders moeten heel veel slimme meters gaan plaatsen. Het ligt voor de hand om te beginnen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn. De kans is daarom groot dat als je de slimme meter weigert, je oude meter wordt afgekeurd. In dat geval krijg je een nieuwe meter met hetzelfde meetmechanisme als een slimme meter, maar zonder de mogelijkheid deze digitaal door te geven.
De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken. Alleen je totale energieverbruik wordt gemeten. De netbeheerder mag niet je leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten je gebruikt. Wees dus niet bang dat iemand via de slimme meter gluurt hoelang je onder de douche staat. Je meetgegevens mogen alleen worden gebruikt worden voor:
Verhuizen geeft vaak al genoeg stress. Een slimme meter maakt de verhuizing van je energie net iets makkelijker. Zodra je je verhuizing aan ons doorgeeft, zorgen we dat je slimme meter de standen automatisch uitleest op je verhuisdagen. Hoef je daar niet meer aan te denken.
Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en geeft dit door aan je energieleverancier. Zo kan worden berekend wat je terugkrijgt voor de opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. In dat geval worden je verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept.
Bij de slimme meter hoort meestal een app. Daarmee zie je precies hoeveel stroom en gas je verbruikt. Besparen op je energierekening begint hier! Je ziet precies wat het doet met je verbruik als je bijvoorbeeld de verwarming een graad lager zet.
Een scherp energietarief helpt je om nog meer te besparen. Benieuwd naar jouw persoonlijke energie aanbieding? We helpen je met onze eenvoudige check. Zo zie je meteen welk aanbod bij je past. Kies uit een welkomstcadeau, cashback of ons scherpe actietarief. Wist je dat je bij Essent trouwens groene stroom krijgt?
Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld.