Fiks 't met Freek
Met een perlator voorkom je onnodig waterverbruik. Een perlator zorgt namelijk voor lucht bij je straal. Zo is je wateruitstroom minder, terwijl je wél de waterdruk behoudt. Dat bespaart dus water én energie.
Een waterbesparende perlator heb je zo in je kraan geïnstalleerd. De stappen leggen we hier uit.
We begrijpen dat je je dat afvraagt. Een perlator wordt ook wel een waterregelaar of straalregelaar genoemd. Het is een metalen ring met gaatjes in de uitloop van een kraan. De perlator regelt de waterstraal. Wanneer het water door de gaatjes stroomt ontstaan er kleine stralen water die ervoor zorgen dat je wateruitstroom wordt beperkt.
Een waterbesparende straalregelaar vermindert de hoeveelheid water dat uit de kraan stroomt, zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. De perlator voegt namelijk meer lucht toe aan het water.
Wil je de stappen uit de video nog even teruglezen? We hebben ze ook voor je uitgeschreven.
Draai met een steeksleutel eerst het opzetstuk los, dit kun je doen met een theedoek ertussen zodat het opzetstuk niet beschadigt.
Draai daarna het opzetstuk met je handen eraf.
Laat het water dat nog in de kraan zit eruit lopen. Dit gebeurt vanzelf wanneer je het opzetstuk van de kraan haalt.
Spoel dan het opzetstuk af.
Haal de oude perlator uit het opzetstuk en vervang deze door de nieuwe.
Vervang dan ook het zwarte rubbertje.
Wanneer je de perlator hebt vervangen draai je vervolgens het opzetstuk weer stevig vast in de kraan.
Tip: bekijk vooraf welke perlator past op de kraan die je hebt. Bekijk het aansluit stuk van de kraan. De aansluiting wordt aangeduid met bijvoorbeeld M20 of M22.
Een verzonken perlator is een straalregelaar die in de uitloop van de kraan is ingebouwd. Dit betekent dat de perlator niet zichtbaar is, waardoor de kraan een strakke uitstraling heeft.
Bij veel kranen kun je een verzonken perlator verwijderen met een speciale ‘sleutel'. Met die sleutel kun je de straalregelaar losdraaien. Daarna kun je hem vervangen.
Energie besparen begint met een goed geïsoleerde woning. Met isoleren bespaar je gemiddeld 700 euro! Wil je daarom nog verder gaan dan alleen tochtstrips aanbrengen? Bekijk dan eens de verschillende mogelijkheden op het gebied van isolatie en doe de gratis isolatiecheck.
In de videoreeks Fiks ’t met Freek, legt Freek je snel en eenvoudig uit hoe je kleine energiebesparende maatregelen kunt toepassen in huis.
Freek laat zien hoe je
Check ze snel en begin vandaag nog met besparen.