Hoe werkt een energiemeter?

Fiks 't met Freek

Een kWh-meter is een apparaat dat inzicht geeft in je energieverbruik. Hiermee wordt energie besparen gemakkelijker. Meestal steek je de kWh-meter simpelweg in het stopcontact, waarna je de stekker van het te meten apparaat erin plaatst. Het apparaat werkt daarna zoals normaal, alleen wordt het stroomverbruik weergegeven en bijgehouden. Het grote voordeel van een kWh-meter is dat je het verbruik van afzonderlijke apparaten meet. Zo spoor je energieslurpers in huis snel op. Op die manier kun je flink energie gaan besparen. 

Wat is een energiemeter?

Een energiemeter is een apparaatje dat het verbruik van verschillende apparaten registreert. De meter geeft inzicht in hoeveel kWh een apparaat verbruikt. Je krijgt inzicht in het dagverbruik en daarmee kun je het verbruik per maand registreren. Zo weet je het aandeel van een apparaat ten opzichte van je totale verbruik.

Apparaten gebruiken ook stroom als ze niet worden gebruikt maar wel in het stopcontact zitten. Dat heet sluipverbruik. Met de energiemeter krijg je hier ook inzicht in, waardoor je de energieslurpers er zo uitpikt.

Energiemeter installeren: stap voor stap

Een kWh-meter is meestal erg eenvoudig in gebruik. Je steekt de kWh-meter simpelweg in een stopcontact en sluit er een of meerdere apparaten op aan. De kWh-meter start dan meteen met het meten van het elektriciteitsverbruik en toont de resultaten op een handig en overzichtelijk display. De kWh-meter kan een korte, maar ook langere periode in het stopcontact gestoken blijven, om bijvoorbeeld het verbruik van een koelkast, koffiezetapparaat of waterbed te kunnen meten. Vooral in het geval van apparaten die niet constant aan staan is dit een goede manier om het werkelijke verbruik te meten. Een apparaat dat slechts een klein beetje stroom verbruikt maar wel altijd aan staat, kan bijvoorbeeld in een maand meer stroom verbruiken dan je wasmachine. Met een kWh-meter kom je er eenvoudig achter. We leggen hieronder uit hoe je dat zelf doet.

Benodigdheden

  • Energiemeter
  • Schroevendraaier (eventueel 2, deze gebruik je om de het klepje van de batterij te openen)

Stap 1 Uitpakken en batterij activeren

Haal hem uit de verpakking en activeer de batterij aan de achterkant. Gebruik de schroevendraaier(s) om het klepje van de batterij te verwijderen. 

Stap 2 Aanzetten + instellen

Zet de energiemeter aan en stel hem in. Zorg ervoor dat je de tijd en kWh ziet om zo nauwkeurig mogelijk te meten.

Stap 3 Steek in het stopcontact sluit het gewenste apparaat aan 

Steek de energiemeter in het stopcontact en sluit het gewenste apparaat aan. De kWh-meter start nu met meten. 

Stap 4  Check je verbruik

 

Kies hoe lang je wil meten en controleer je verbruik direct daarna. Check je apparaat bijvoorbeeld na een dag, week of maand. 

 

Tip: weet je het dag-, week- of maandverbruik, dan kun je bij constant gebruik ook gemakkelijk het jaarverbruik berekenen.

 

Tip: Geeft de meter een (te) hoog verbruik aan? Bedenk dan hoe je kunt besparen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit apparaten die je tijdelijk niet gebruikt of bekijk de opties voor een energiezuinigere variant.

Tip energie voor bedrijvenTip: weet je het dag-, week- of maandverbruik, dan kun je bij constant gebruik ook gemakkelijk het jaarverbruik berekenen.

 

 

Tip energie voor bedrijvenTip: Geeft de meter een (te) hoog verbruik aan? Bedenk dan hoe je kunt besparen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit apparaten die je tijdelijk niet gebruikt of bekijk de opties voor een energiezuinigere variant. 

 

Hoe moet je een energiemeter aflezen?

Hoewel een energiemeter verschillende standen heeft, raden wij aan om de kWh-gegevens af te lezen. Hiermee krijg je een nauwkeurig beeld dat je kunt afzetten tegen je totale verbruik in je maandrapportage, of gegevens uit de verbruiks-app van je leverancier. Dat geeft een duidelijker beeld van de kosten.

De energiemeter heeft een handige datum-instelling waarmee je de start van de meting zelf ingeeft. Daarna houd je de dag- week- of maandgegevens makkelijk bij.

Inzicht in elektriciteitsverbruik

Een kWh-meter geeft inzicht in je verbruik en vooral in welke apparaten ongemerkt veel energie verbruiken. Je spoort de boosdoener(s) gemakkelijk op en bespaart op de maandelijkse energierekening door het apparaat te vervangen of vaker uit te schakelen. Zonder dat je het weet kan een oude koelkast of vriezer per dag veel energie verbruiken, terwijl het voordeliger zou zijn om het apparaat geheel te vervangen door een nieuw en zuiniger model. Uiteindelijk ben je daarmee goedkoper uit. Door een kWh-meter te gebruiken weet je precies hoeveel stroom en geld een apparaat in een bepaalde periode verbruikt.

Slimme energiemeter voor continu inzicht 

Naast reguliere energiemeters bestaan er slimme meters. Hiermee kunnen energieleveranciers en netbeheerders je verbruik op afstand uitlezen van zowel elektriciteit als gas. Het voordeel is dat je de meterstanden zelf niet meer hoeft door te geven. En je hoeft geen meteropnemer te laten langskomen.

Persoonlijk verbruik in de app

Met een slimme meter heb je nóg meer grip op je verbruik, want je kunt hem koppelen aan je verbruiksapp. Daardoor heb je zelf ook altijd nauwkeurig inzicht, soms zelfs real time. Dat maakt besparen dus ook makkelijker.

Ben je actief bezig met de inzichten uit de slimme meter, dan kun je naar schatting al 3% besparen op zowel stroom als gas. Zo constateer je bijvoorbeeld sneller een onverwachte energiepiek waar je direct op kunt inspelen. Dat scheelt ongeveer 50 tot 150 euro per jaar bij gemiddeld verbruik (bron: Milieu Centraal).

Opbrengst zonnepanelen meten met een kWh-meter?

Een kWh-meter meet de hoeveelheid stroom in kWh. Dat betekent dus niet alleen dat deze meter de verbruikte stroom (het aantal kilowattuur) kan meten, maar vaak ook geschikt is om de opbrengst te meten. Ben je in het bezit van zonnepanelen? Dan kun je een kWh-meter bijvoorbeeld gebruiken om de opbrengst van je zonnepanelen te meten. Dat is bij Essent eigenlijk niet nodig, want de app die bij de omvormer van je installatie wordt geleverd doet dit al voor je. Het laat echter wel zien dat een kWh-meter beide richtingen op werkt: het meten van verbruik, maar ook het meten van opbrengst.

Ontdek hoeveel jij kunt besparen met isolatie

Energie besparen begint met een goed geïsoleerde woning. Met isoleren bespaar je gemiddeld 700 euro! Wil je daarom nog verder gaan dan alleen tochtstrips aanbrengen? Bekijk dan eens de verschillende mogelijkheden op het gebied van isolatie en doe de gratis isolatiecheck

Meer klustips

In de videoreeks Fiks ’t met Freek, legt Freek je snel en eenvoudig uit hoe je kleine energiebesparende maatregelen kunt toepassen in huis. Freek laat zien hoe je:

Check ze snel en begin vandaag nog met besparen