Hoe werkt een radiatorventilator?

Fiks 't met Freek

Een radiatorventilator verspreidt warme lucht van je verwarming sneller door de kamer. Zo warmt je woning dus sneller op én maak je efficiënt gebruik van je radiatoren. Dat scheelt een hoop energie en dus kosten.

Je hebt een radiatorventilator zo geplaatst, we zetten de stappen voor je op een rij.  

Hoe werkt een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is een kleine ventilator die je achter of onder de radiator bevestigt. Hij werkt hetzelfde als een normale ventilator en pompt dus lucht rond. Door de harde draaibewegingen blaast hij de warmte van je radiator sneller de kamer in, waardoor je sneller van een aangename temperatuur geniet.

Helpt een radiatorventilator met besparen? 

Met een radiatorventilator verbruik je minder gas, kamers warmen immers sneller op. Daarnaast werkt een radiatorventilator het beste bij een lage watertemperatuur van je cv-ketel, omdat het warmte-afgiftevermogen dan flink toeneemt. Je krijgt dus meer rendement. Je kunt de watertemperatuur dus verlagen naar 60 tot 70 graden Celsius, waarmee je wederom gas bespaart (bron: Milieu Centraal). Een radiatorventilator helpt dus zeker met besparen.  

Zo installeer je een radiatorventilator

Benodigdheden

  • Radiatorventilator

Stap 1 – Stel de juiste afmeting in

Check als eerst of de radiatorventilator op de radiator past. Leg hem op de bovenkant van de radiator en stel de schuifjes in op de juiste afmeting.

Stap 2 – Stel de magneetbevestiging af

Stel vervolgens de magneetbevestiging af. Haal hiervoor de lipjes weg en draai de magneetjes om. Stel deze vervolgens zó in dat hij precies in je radiator past. 

Stap 3 – Bevestig de radiatorventilator

Bevestig de ventilator met de open kant naar beneden aan de onderkant van de radiator, tussen de radiatorplaten. Door de krachtige magneetjes zit hij stevig vast.

Stap 4 – Steek de stroomkabel in de radiatorventilator

Steek de stroomkabel in de ventilator om hem te koppelen met het stopcontact.

Stap 5 – Plaats en koppel de temperatuurmeter

Plaats de meegeleverde temperatuurmeter aan het uiteinde van de radiator en koppel deze óók met de radiatorventilator. Steek tot slot de stekker in het stopcontact.

Tip: De ventilator begint pas te draaien zodra de radiator warmer dan 33 graden wordt. En stop automatisch zodra deze afkoelt. Dat voorkomt onnodig verbruik!

 

Hoeveel radiatorventilatoren heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel radiatorventilatoren je nodig hebt, moet je uitgaan van één ventilator per 30m3. Bereken dus eerst de inhoud van de kamer door lengte x breedte x hoogte te vermenigvuldigen en deel deze dan door 30.

Stel, je woonkamer is 8m x 5m x 3m = 120m3, dan heb je dus 4 radiatorventilatoren nodig. Zo circuleert de warme lucht precies één keer per uur door de gehele kamer en geniet je dus van een constante binnentemperatuur.

Hoeveel bespaar je met een radiatorventilator?

Hoeveel je precies kan besparen met een radiatorventilator verschilt per woonsituatie. Wel geeft een radiatorventilator standaard 20% meer warmte af, waardoor je altijd minder hard hoeft te stoken.

Dat zorgt er ook voor dat het water dat teruggaat naar de cv-ketel kouder is, waardoor de ketel minder gas verbruikt. Door de ontstane condensatie komt namelijk al warmte vrij om het verwarmingswater mee op te warmen (bron: Milieu Centraal).  
 

Ontdek hoeveel jij kunt besparen met isolatie

Energie besparen begint met een goed geïsoleerde woning. Met isoleren bespaar je gemiddeld 700 euro! Wil je daarom nog verder gaan dan alleen tochtstrips aanbrengen? Bekijk dan eens de verschillende mogelijkheden op het gebied van isolatie en doe de gratis isolatiecheck

Meer klustips

In de videoreeks Fiks ’t met Freek, legt Freek je snel en eenvoudig uit hoe je kleine energiebesparende maatregelen kunt toepassen in huis. Freek laat zien hoe je:

Check ze snel en begin vandaag nog met besparen.