Waterkracht is een schone energiebron. Welke voordelen heeft waterkracht nog meer? Heeft waterkracht ook nadelen? Welke oplossingen zijn er voor de nadelen van waterkracht? We zochten het voor je uit.
Wat is waterkracht?
Stromend water heeft de neiging om alles mee te nemen wat het tegenkomt. De kracht waarmee het water dat doet, noemen we waterkracht. Een turbine gebruikt waterkracht als energiebron. Het stromende water laat de schoepen van de turbine draaien. De turbine wekt dan elektrische stroom op, net zoals de dynamo van een fiets dat doet. Zo ontstaat waterenergie.
Wat zijn de voordelen van waterkracht?
Waterkracht heeft allerlei voordelen. Enkele voordelen van waterkracht zijn:
- Waterkracht is schoon. Er hoeven geen grondstoffen voor te worden gewonnen en er ontstaan geen afvalproducten. Er is dus ook geen vervoer nodig van grondstoffen of afval.
- Waterkracht is een energiebron die nooit opraakt.
- Waterkracht is goedkoop. Voor de bouw van de waterkrachtcentrale is wel een investering nodig, maar daarna zijn de kosten heel laag. Een waterkrachtcentrale gaat tientallen jaren mee. Bekijk hoe een waterkrachtcentrale werkt.
- Waterkracht maakt het mogelijk heel veel energie op te wekken.
- Waterkracht is niet afhankelijk van het weer. Waterkracht is dus een veel betrouwbaardere energiebron dan zonnestroom of windenergie.
- Vissen die tegen de stroom in zwemmen komen niet langs de stuwen in een rivier, maar omdat waterkrachtcentrales zijn voorzien van een vistrap, is er toch stroomopwaartse migratie mogelijk.
Wat zijn de nadelen van waterkracht?
Helaas heeft waterkracht ook nadelen. De belangrijkste nadelen van waterkracht zijn:
- Stuwdammen en stuwmeren veranderen de leefomgeving van allerlei planten en dieren in de omgeving. Deftig gezegd: het ecosysteem loopt schade op.
- Ook de mens kan last hebben van stuwmeren, bijvoorbeeld doordat een dorp onder water komt te staan.
- Een gedeelte van de vissen die met de stroom mee gaan, kan worden beschadigd door de schoepen van een waterkrachtcentrale.