Omvormer thuisbatterij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Naast het opslaan van zonne-energie, kun je met een thuisbatterij ook stroom uit het elektriciteitsnet opslaan op dalmomenten, zodat je hier minder voor betaalt. Om een thuisbatterij goed te laten functioneren, heb je wel een omvormer nodig. Deze zet de stroom uit je zonnepanelen of het elektriciteitsnet om en vice versa. Hieronder lees je alles wat je moet weten over omvormers bij thuisbatterijen.

Thuisbatterij met omvormer

Zonnepanelen slaan stroom op als wisselstroom. In huis gebruik je echter gelijkstroom. Hierop werken alle soorten huishoudelijke apparaten. Een omvormer zet stroom om, zodat je deze kunt gebruiken in huis. Als je zonnepanelen hebt, heb je waarschijnlijk ook al een omvormer in huis. Voor een thuisbatterij heb je alleen specifiek een hybride omvormer nodig.

Een thuisbatterij is een slimme manier om opgewekte zonne-energie op te slaan, zodat je deze op een geschikt moment kan gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk vooral overdag stroom op, terwijl de meeste huishoudens juist 's ochtends en 's avonds de meeste stroom verbruiken. Zo gaat er veel overtollige zonne-energie verloren. Deze wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, maar dat extra verkeer op het net kan voor overbelasting zorgen. Met een thuisbatterij kun je dus niet alleen het verbruik van met zonnepanelen opgewekte stroom verdubbelen, maar help je ook om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Thuisbatterij: prijs per kWh

Eerder in dit artikel zetten we de prijzen voor een aantal thuisbatterijen. Het kan natuurlijk zijn dat je een andere opslagcapaciteit op het oog had. Mocht het zo zijn dat jouw voorkeursaantal kWh er niet tussen stond, dan hebben we een handig ezelsbruggetje voor je.

Maak dit eenvoudige rekensommetje: thuisbatterij prijs per kWh x het aantal kWh van jouw keuze. Bij het eerste deel vul je 750 euro in, het tweede bepaal je helemaal zelf.

Slimme thuisbatterij en de prijs

De meeste mensen kiezen voor een thuisbatterij met zonnepanelen. De energie die je opwekt, gaat dan eerst naar een apparaat dat stroom vraagt. De rest gaat naar de thuisbatterij.

Je wilt zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van dat mechanisme. Daarvoor zijn er slimme batterijen op de markt. Eigenlijk maak je de batterij zelf slim, met het systeem dat eraan gekoppeld is. Zo’n systeem kan via wifi apparaten aan- of uitzetten, afgestemd op de energie die binnenkomt.

Dat brengt wel extra kosten met zich mee. De slimme thuisbatterij heeft een prijs van 300 tot 500 euro voor het apparaat en een basisprogramma met abonnementskosten plus de kosten van de standaard batterij.

Zit bij een thuisbatterij de omvormer in de prijs?

Als je zelf energie opwekt, heb je een omvormer nodig. Die zet de energie om naar bruikbare stroom voor je apparaten. Maar die standaard omvormer is niet altijd geschikt voor de thuisbatterij.

Wanneer je een standaard omvormer hebt en een thuisbatterij wilt aansluiten, heb je een andere of extra omvormer nodig. Als je dus de kosten van een thuisbatterij wilt bepalen, is het belangrijk om je af te vragen: wat betaal je voor een thuisbatterij mét omvormer? Die omvormer zit niet standaard in de prijs.

Hybride thuisaccu 

Als je de thuisbatterij wilt koppelen aan zonnepanelen, moet je de omvormer dus vaak vervangen. Tenzij je al een hybride omvormer hebt. Die geleidt de gelijkstroom uit zonne-energie als wisselstroom naar plaatsen in huis waar stroom nodig is. De rest wordt door de hybride omvormer naar de batterij gestuurd.

Thuisbatterij met zonnepanelen en de prijs

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen? Iedere thuisbatterij kun je koppelen aan zonnepanelen. In die zin verschilt de prijs niet van wat je eerder in dit artikel las.

Maar als je de zonnepanelen nog moet aanschaffen, komen daar vanzelfsprekend ook nog kosten bij. De thuisbatterij met zonnepanelen heeft een prijs tussen de 4.400 en 25.000 inclusief installatie. Lees hier meer over de kosten van zonnepanelen.

Wat kost een thuisbatterij van 50 kWh tot 100 kWh?

Er zijn nog grotere accu’s beschikbaar. Die zijn vooral bedoeld voor bedrijven. Als je voor een thuisaccu van 50 kWh of groter gaat dan moet er een enorm systeem aangelegd worden. Wat kost een thuisbatterij van 50 kw? Zo’n 37.500 euro. De prijs van een thuisaccu van 100 kWh is gemiddeld 75.000 euro.

Hybride omvormer voor thuisbatterij

De omvormer van een thuisbatterij moet wisselstroom kunnen omzetten in gelijkstroom bij het opladen, en gelijkstroom in wisselstroom bij het ontladen. Daarom heb je voor een thuisbatterij een hybride omvormer nodig. Deze kan opgewekte stroom beide kanten op omzetten.

Micro omvormer voor thuisbatterij

Als je al zonnepanelen hebt, ben je waarschijnlijk bekend met micro omvormers. Dit zijn kleine omvormers die achter elk zonnepaneel geplaatst worden. Ze zetten de wisselstroom uit de panelen om in gelijkstroom voor in huis. Aan alleen een micro omvormer heb je met een thuisbatterij helaas niets. Om een thuisbatterij goed te laten werken, moet deze een hybride omvormer hebben die twee kanten op werkt.

Thuisbatterij met ingebouwde omvormer

Er zijn ook thuisbatterijen met een ingebouwde hybride omvormer. Het fijne hiervan is dat je geen extra apparaatje aan hoeft te schaffen, wat een verschil kan maken in de aanschaf- en installatiekosten. Op dit moment kun je alleen bij het merk Enphase terecht voor een thuisbatterij met ingebouwde omvormer. Aangezien thuisbatterijen steeds populairder worden, is het goed mogelijk dat andere merken dit soort batterijen in de toekomst ook gaan aanbieden.

Thuisbatterij op bestaande omvormer

Het is meestal niet mogelijk om een thuisbatterij direct op een bestaande omvormer in huis aan te sluiten, tenzij dit een hybride omvormer is. Wel kan een installateur bestaande omvormers vaak eenvoudig vervangen door hybride omvormers. De thuisbatterij kan hier vervolgens op aangesloten worden.

Omvormer zonnepanelen thuisbatterij

Met een hybride omvormer bewaar je opgeslagen energie uit je zonnepanelen voor het moment waarop je deze nodig hebt. Een thuisbatterij met omvormer is dus een erg duurzame optie. Je verbruikt er namelijk een stuk meer groene stroom mee. Een gemiddeld huishouden zonder thuisbatterij verbruikt zo'n 30% van de opgewekte zonnestroom. Met een thuisbatterij verhoog je dit percentage naar 60% (bron: Milieu Centraal).

Thuisbatterij zonder omvormer

Ook zonder zonnepanelen kun je de aanschaf van een thuisbatterij overwegen. Als je een dynamisch energiecontract hebt, kun je namelijk op momenten dat de energieprijs laag is stroom opslaan. Deze stroom gebruik je vervolgens weer wanneer je deze nodig hebt, bijvoorbeeld als je de was- of afwasmachine aanzet. Op deze manier slim met je stroomverbruik omgaan, kan een verschil maken op je energierekening.

Ook als je een thuisbatterij op deze manier wilt gebruiken, zijn hybride omvormers onmisbaar. De stroom die vanuit het elektriciteitsnet binnenkomt is namelijk ook wisselstroom, die moet worden omgezet in gelijkstroom. Een thuisbatterij gebruiken zonder omvormer is dus ook in dit geval niet mogelijk.

Welke omvormer voor thuisbatterij?

Er zijn verschillende merken die hybride omvormers van hoge kwaliteit maken. Denk bijvoorbeeld aan AEG, Huawei, Solar Edge, Growatt en Solis. Het is altijd goed om verschillende merken met elkaar te vergelijken voordat je een specifieke omvormer uitkiest.

Thuisbatterij aansluiten op omvormer

Voor het installeren van een thuisaccu en het aansluiten op een omvormer moet je vaak ook nieuwe bedrading aanleggen. Daarom raden we af om deze klus zelf te doen. Een professionele installateur kan ervoor zorgen dat de thuisbatterij op de juiste manier wordt geïnstalleerd en aangesloten op de omvormer. Via Essent vind je eenvoudig een erkende installateur die je hiermee kan helpen.

Thuisbatterij met omvormer prijs

Hoeveel je kwijt bent aan de aanschaf van een thuisaccu met omvormer, hangt onder andere af van de opslagcapaciteit van de batterij. Hoe hoger de capaciteit, des te meer stroom je kunt opslaan, maar hier zit wel een prijskaartje aan vast. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de 4.000 en 10.000 euro (bron: thuisbatterij-expert.nl). De kosten voor een omvormer komen hier vaak nog bij. Hybride omvormers kosten meestal tussen de 1.000 en 4.500 euro (bron: Homedeal).

Onze energie-experts helpen je graag met de keuze voor de juiste thuisaccu en omvormer. Ook weten zij precies bij welke lokale installateur je kunt aankloppen. Vraag daarom nu een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over thuisbatterij omvormers

Waarom zijn hybride omvormers voor thuisaccu's nodig?

Hybride omvormers zorgen ervoor dat wisselstroom uit zonnepanelen wordt omgezet in gelijkstroom voor in huis en vice versa. Om te kunnen op- en ontladen, moet een omvormer voor een thuisbatterij dus beide kanten op kunnen.

Is een micro-omvormer geschikt voor een thuisaccu?

Nee, micro-omvormers kunnen niet gebruikt worden voor een thuisbatterij. Deze kunnen namelijk alleen wisselstroom omzetten in gelijkstroom en niet andersom.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij