De terugverdientijd van zonnepanelen is voor veel mensen een belangrijke overweging. Vooral nu er de laatste tijd veel gebeurt. De salderingsregeling die eerst werd afgebouwd, toen bleef, maar misschien toch verdwijnt. En nu vragen verschillende energieleveranciers terugleverkosten. Wat doet dit met de terugverdientijd en hoe maak je zelf een berekening? We leggen het je uit.
De periode die nodig is om de kosten van je zonnepanelen te dekken door de opbrengst van je zonnepanelen, noemen we de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is op dit moment gemiddeld 8 jaar*.
De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:
De kosten hangen af van het aantal zonnepanelen, het merk, het type, de omvormer en de installatiekosten. Deze kosten vormen een belangrijk deel van de totale kosten en beïnvloeden dus de terugverdientijd. Hoe hoger de investering, hoe langer het duurt voordat je deze hebt terugverdiend.
Let bij de kosten op wat wel en niet inbegrepen is. Soms betaal je extra voor de bekabeling of een nieuwe groep in de meterkast. Dan is de terugverdientijd van je zonnepanelen nog wat langer.
Houd ook rekening met eventuele bijkomende kosten naast de aanschaf en installatie. Denk aan kosten voor onderhoud en schoonmaakkosten. Tijdig onderhoud kan de levensduur van de zonnepanelen verlengen en daarmee de terugverdientijd verbeteren. Zonnepanelen worden gelukkig steeds beter en efficiënter. Hierdoor gaan ze steeds langer mee, gemiddeld 25 jaar. Goed om te weten: we bieden 25 jaar garantie op onze panelen.
Btw terugvragen op je net aangeschafte zonnepanelen is niet meer nodig. Je betaalt namelijk tegenwoordig geen btw meer als je zonnepanelen koopt.
Op het moment dat je geen stroom opwekt met je zonnepanelen, neem je stroom af van het net. Hier betaal je voor. De gemiddelde stroomprijs heeft invloed op de terugverdientijd.
Stijgen de prijzen van stroom? Dan is het rendement op zonnepanelen hoger. Dus hoe hoger de prijs van de energie die je anders zou kopen, hoe korter de terugverdientijd.
De energieprijs hangt af van welke energieleverancier je kiest. Er kunnen verschillen zitten tussen de ene leverancier en de andere energieleverancier. Bekijk onze energieprijzen.
Op het moment dat je je zelf opgewekte stroom gebruikt, betaal je niet voor extra stroom van het net. Dus dat is voordelig.
Wek je meer op dan je gebruikt? Dan kun je dit terugleveren aan het net. Voor elke kilowattuur (kWh) opgewekte energie die je niet direct gebruikt, krijg je een kWh gratis terug. Dit heet salderen. Voor de extra teruggeleverde stroom ontvang je een terugleververgoeding.
De salderingsregeling is veel in het nieuws geweest. Eerst zou deze geleidelijk worden afgebouwd. Maar deze plannen zijn niet door de Eerste Kamer gekomen. Nu is het nieuwe kabinet van plan om de salderingsregeling in 2027 in een keer af te schaffen. Dit plan moet nog worden uitgewerkt en dan opnieuw door de Eerste Kamer.
Voorlopig blijft de salderingsregeling gewoon bestaan. Deze regeling verkort de terugverdientijd van zonnepanelen. Uiteraard houden we je op de hoogte als er iets gaat veranderen.
Zoals uitgelegd lever je de stroom die je opwekt en niet gebruikt terug aan het net. Doordat er steeds meer zonnepanelen zijn in Nederland, is er ook steeds meer teruggeleverde stroom. Hierdoor wordt het erg druk op het elektriciteitsnet en dat brengt kosten met zich mee.
Verschillende energieleveranciers verdelen deze kosten tegenwoordig over zonnepanelenbezitters met een tarief per kWh teruggeleverde stroom. Dit zijn de terugleverkosten.
Als je terugleverkosten betaalt, gaan je totaalkosten omhoog. Hierdoor wordt de terugverdientijd iets langer. Door het aantal panelen op je dak af te stemmen op je verbruik en zoveel mogelijk opgewekte stroom meteen te gebruiken, houd je de terugleverkosten lager. En dus de terugverdientijd korter.
Hoe meer zon, hoe meer energie de zonnepanelen opwekken. Als je zelf de opgewekte stroom gebruikt, dan profiteer je hier natuurlijk van.
Op zonnige dagen leveren zonnepanelen sowieso al veel stroom op. Maar hoe de panelen zijn geplaatst, heeft invloed op hoeveel energie ze opwekken. De oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en de schaduw op het dak spelen een rol. Zonnepanelen presteren bijvoorbeeld het best als ze naar het zuiden zijn gericht. En de optimale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 15 en 35 graden.
De omvormer heeft invloed op hoe de energie wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste omvormer te kiezen. Wat voor jou de beste omvormer is, hangt af van je situatie. Onze specialisten helpen je hierbij. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Ook het teruglopend vermogen is iets om rekening mee te houden. Als gevolg van factoren zoals veroudering, slijtage, en omgevingsinvloeden zoals temperatuurschommelingen en UV-straling neemt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan af. Het goede nieuws is dat zonnepanelen steeds beter en efficiënter worden.
Je berekent de terugverdientijd door de totale kosten te delen door de totale jaarlijkse opbrengst. Dan weet je wanneer je de investering terug hebt. Hieronder zie je wat je gemiddelde jaarlijkse opbrengst is als je een energiecontract bij Essent hebt.
In het rekenvoorbeeld gaan we uit van circa 7 panelen. De kosten van 7 panelen (bij een serieel systeem) zijn ongeveer 3.599 euro. Kosten gedeeld door de jaarlijkse opbrengst = 3.599 / 493 = 7,3 jaar.
Zijn zonnepanelen nog wel een slimme investering met alles wat er nu speelt? Ja, kiezen voor zonnepanelen is nog steeds een goed idee. Zeker als je het aantal zonnepanelen afstemt op je verbruik.
Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag dan nu een adviesgesprek aan bij een van onze adviseurs. Zij kunnen je ook meer vertellen over de terugverdientijd.
*Bron: Essent, EnergieWonen en Berenschot - Terugverdientijd bij aanschaf van een systeem van EnergieWonen, energietarieven en voorwaarden van Essent, op basis van 30% eigen stroomverbruik en 70% teruglevering.