Dynamisch, variabel of vast energiecontract?

Zo maak je jouw keuze

Je wil een nieuw energiecontract afsluiten, maar twijfelt tussen een dynamisch contract, variabel contract of een vast energiecontract. Dat begrijpen we. Het kiezen van het juiste stroom en gas contract is soms een uitdaging. Vooral als je niet precies weet wat de verschillen zijn. Een dynamisch energiecontract is lastig te vergelijken met een vast of variabel energiecontract. We leggen je daarom uit wat de grootste verschillen zijn tussen een dynamisch en variabel contract én tussen een dynamisch en vast contract. Benieuwd naar de verschillen en naar de voor- en nadelen? We zetten het voor je op een rij en denken met je mee.

Variabel of dynamisch energiecontract: de verschillen

Met een dynamisch energiecontract of een variabel energiecontract heb je veel vrijheid in je energiekosten: ze zijn maandelijks opzegbaar en je kunt profiteren van prijsdalingen. Helaas heb je ook prijsstijgingen en weet je vooraf niet precies wat je gaat betalen. Goed om te weten: de prijzen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

De verschillen tussen een dynamisch contract en een variabel contract:

  • Bij een dynamisch energiecontract verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Dynamische tarieven staan dus niet vast. Zo is het bij dynamische energiecontracten slim om energie te verbruiken op voordelige momenten.
  • Bij een variabel energiecontract worden de tarieven periodiek aangepast en staan dus ook niet vast. Ze veranderen alleen minder vaak dan bij dynamische tarieven.

Vast of dynamisch energiecontract: de verschillen

Misschien twijfel je wel tussen een dynamisch contract en een vast energiecontract. Ook daar vind je verschillen tussen:

  • Met een vast contract staan je tarieven voor een langere periode vast. Hoe lang dat is, is afhankelijk van de duur van je contract. Bijvoorbeeld voor 1 of voor 3 jaar. Bij een dynamisch contract veranderen je dynamische tarieven natuurlijk dagelijks of zelfs per uur.
  • Je weet bij een vast contract welke tarieven voor stroom en gas je gaat betalen. Bij een dynamisch energiecontract weet je dat pas één dag van tevoren.
  • Bij een vast contract betaal je een opzegboete als je eerder opzegt. Een dynamisch energiecontract kan je iedere maand opzeggen zonder opzegboete.

De voor- en nadelen van een dynamisch, variabel of vast contract

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen een dynamisch energiecontract of variabel energiecontract en tussen een dynamisch energiecontract en een vast energiecontract. We leggen je hieronder nog uit wat de voor- en nadelen zijn van vaste, variabele en dynamische contracten.

Dynamisch energiecontract:

  • Voordelen: Je kunt bij dynamische energiecontracten besparen op je energiekosten als je stroom of gas verbruikt bij lage dynamische energietarieven. Verder kies je er zelf voor wanneer en voor welke tarieven je energie verbruikt.
  • Nadelen: De dynamische energieprijzen kunnen snel stijgen en je moet tijd en interesse hebben om veel bezig te zijn met de tarieven.

Variabel contract:

  • Voordelen: De tarieven in een variabel energiecontract veranderen periodiek. Dit is minder vaak dan als je een dynamisch energiecontract hebt. Je hebt met variabele tarieven dus wat meer zekerheid. Dat geeft misschien wel rust.
  • Nadelen: Je variabele tarieven kunnen stijgen. Dit is afhankelijk van de markt. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat je tarieven dalen. 

Vast contract:

  • Voordelen: Bij een vast contract zijn je tarieven stabiel voor de duur van je contract. Zo heb je geen verrassingen op je energierekening. 
  • Nadelen: Je profiteert niet van dalende prijzen en hebt daardoor minder flexibiliteit.

Dynamisch contract of vast contract met zonnepanelen

We helpen je ook de beste keuze te maken als je zonnepanelen hebt. Waar kies je dan voor: een variabel, vast of dynamisch contract? Dit is voor iedereen anders en hangt af van hoeveel stroom je opwekt of verbruikt. We leggen je uit wat dit betekent.

Ik wek net zo veel energie op met zonnepanelen als ik verbruik

In jouw situatie is een vast of variabel contract waarschijnlijk interessanter dan een dynamisch energiecontract, omdat je geen stroom hoeft bij te kopen. Houd hierbij wel rekening met de terugleverkosten.

Ik wek meer stroom op dan ik verbruik

Dan is een dynamisch energiecontract waarschijnlijk een goede keuze, omdat je de beursprijs krijgt voor de stroom die je teruglevert. Met een variabel of vast contract is deze vergoeding waarschijnlijk lager.

Ik wek minder stroom op dan ik verbruik

Dan is het waarschijnlijk interessanter om te kiezen voor een dynamisch energiecontract dan voor een vast of variabel contract. Zo kun je je verbruik verplaatsen naar goedkopere momenten, bijvoorbeeld naar het moment waarop je zelf stroom opwekt. Daarnaast koop je stroom bij tegen een voordelige prijs. Je moet dan wel heel bewust bezig zijn met je verbruik. Heb je hier geen tijd voor of vind je dit minder interessant, dan is een vast contract of een variabel contract meer iets voor jou.

Kies je voor een variabel, dynamisch of vast contract?

Wat is dan beter: een dynamisch energiecontract, vast of variabel contract? Dat ligt helemaal aan jou. Wil je actief bezig zijn met de marktprijzen en je verbruik kunnen aanpassen aan de tarieven, kies dan voor een dynamisch contract. Wil je graag meer lezen over een dynamisch energiecontract? Lees hier meer over de dynamische energieprijzen. Ga voor een variabel contract als je toch iets meer zekerheid wil hebben, maar wél af en toe wil profiteren van prijsdalingen. Wil je volledige zekerheid voor een langere periode, dan is een vast contract een goede keuze voor je.

Kies jouw energiecontract

Op zoek naar een vast of variabel energiecontract? Doe dan de postcodecheck.

Bekijk je aanbod

Ik wil een dynamisch energiecontract