Een negatieve stroomprijs

We leggen het graag verder uit

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer het aanbod van stroom groter is dan de vraag. Dit ontstaat vooral bij een overschot van wind- en zonne-energie. We leggen je graag uit hoe negatieve stroomprijzen tot stand komen en op welke manier je kunt besparen met een dynamisch energiecontract.

Goed om te weten: bij Essent kun je ook een dynamisch energiecontract afsluiten. 

Wat is een negatieve stroomprijs?

Een negatieve stroomprijs betekent dat de stroomprijs onder nul zakt. Dit gebeurt wanneer het aanbod van opgewekte stroom groter is dan de vraag. Als het bijvoorbeeld hard waait of als de zon volop schijnt, dan wordt er veel groene stroom opgewekt. Deze overvloed aan hernieuwbare energie die is opgewekt door zonnepanelen en windmolens kunnen negatieve stroomprijzen als vervolg hebben. De stroomprijs op de energiebeurs daalt dan tot onder nul. Goed om te weten: een negatieve stroomprijs op de energiebeurs betekent nog niet dat je geld toe krijgt om stroom te gebruiken. Je betaalt namelijk nog energiebelasting en BTW.

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

Zoals eerder vermeld ontstaan negatieve stroomprijzen vaak wanneer het aanbod van stroom groter is dan de vraag. Dit gebeurt tijdens periodes met veel wind en zon, waarin windmolens en zonnepanelen meer energie produceren dan nodig is. De prijzen dalen ook als er weinig vraag naar energie is. Dit komt bijvoorbeeld in het weekend of op feestdagen voor. Ook midden in de nacht zijn de stroomprijzen regelmatig laag, als er weinig vraag is naar stroom en het (op zee) hard waait.

Waarom komen negatieve stroomprijzen steeds vaker voor?

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor in Nederland. Het aantal uren met negatieve stroomprijzen zijn de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt doordat we samen steeds meer stroom opwekken met zonnepanelen en windenergie. Het kan hierdoor weleens voorkomen dat het aanbod van stroom groter is dan de vraag. De uurprijs per kWh kan dan negatief zijn.

Wanneer krijg je geld toe als je stroom gebruikt?

We willen je graag erop attenderen dat je bij een negatieve stroomprijs niet altijd geld toe krijgt. Je betaalt namelijk bij een negatieve beursprijs nog steeds energiebelasting en BTW. Bij elkaar is dit ongeveer 20 cent, waardoor de uiteindelijke stroomprijs meestal positief blijft. Je krijgt pas geld voor het gebruiken van stroom als de beursprijs lager is dan zo'n 20 cent. De negatieve stroomprijs geldt voor zowel afname als teruglevering. Je krijgt dus op dat moment betaald om stroom af te nemen en je moet betalen als je teruggeleverde stroom aan het net levert.

Negatieve stroomprijzen met een dynamisch energiecontract: hoe werkt dat?

Wil je gebruik maken van negatieve stroomprijzen? Dat kan alleen met een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch contract veranderen de stroomprijzen elk uur. Je stroomtarief staat dus niet vast zoals bij een vast energiecontract. Met een dynamisch energiecontract volg je de meest actuele beursprijzen voor energie. Dit betekent dat je bij een prijsdaling direct profiteert van voordelige stroomprijzen. Wil je meer over dynamische energiecontracten weten? Lees hier meer over dynamische energieprijzen

Zonnepanelen en negatieve stroomprijzen

Als je zonnepanelen én een dynamisch energiecontract hebt, dan is het extra interessant om stroom te gebruiken als de prijzen laag of negatief zijn. Wil je meer weten hoe een dynamisch energiecontract met zonnepanelen werkt? Lees hier meer over dynamisch energiecontract met zonnepanelen

Hoe kun je slim gebruik maken van negatieve stroomprijzen?

Met een dynamisch energiecontract kun je slim besparen op je energiekosten. Door de dynamische energietarieven veranderen de stroomprijzen ieder uur. Je kunt hierdoor de momenten waarop je veel energie verbruikt verplaatsen naar momenten met een voordelige stroomprijs. Een voorbeeld: zie je dat de tarieven voor stroom om 15.00 uur negatief zijn? Dan is dat hét moment om bijvoorbeeld je auto op te laden of om de wasmachine aan te zetten. Tijdens sommige momenten met negatieve stroomprijzen kun je zelfs geld ontvangen voor je stroomverbruik. Dankzij de dynamische tarieven kun je flexibel inspelen op de prijsdalingen. Het is daarom verstandig om bij te houden wanneer de stroomprijzen laag zijn en je verbruik daarop aan te passen. Zo bespaar je gemakkelijk op je energierekening. 

Bekijk het aanbod voor een dynamisch energiecontract

Ben je benieuwd naar je aanbod voor een dynamisch energiecontract? Doe dan de postcodecheck.

Bekijk jouw aanbod