Als je een elektriciteitsmeter met twee (lopende) telwerken hebt, kun je gebruikmaken van het dubbeltarief. Deze meter maakt namelijk onderscheid in de registratie tussen normaal- en daluren. Tijdens de daluren betaal je een ander tarief dan tijdens de normaaluren. Het daltarief is goedkoper dan het normaaltarief. Door je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren, kun je dus voordeel hebben. 

Waarom zijn er eigenlijk daluren?

In de jaren 60 is het daltarief voor energie ingevoerd om grote pieken in de elektriciteitscentrales te voorkomen. Een centrale kan namelijk niet zomaar een stand hoger of lager gezet worden en werkt gewoon het beste op een gelijkmatig niveau. In de vorige eeuw nam de welvaart natuurlijk flink toe en verbruikten huishoudens en bedrijven steeds meer energie. Overdag was de vraag dus heel groot, terwijl het ’s nachts en in het weekend lager was.
 
De oplossing was het dubbeltarief. Waarbij de tarieven in de avond, nacht en het weekend goedkoper waren. Zo werden mensen gestimuleerd om hun energieverbruik te verschuiven naar deze daluren. Vroeger werden de daluren energie trouwens ook wel nachttarief of laagtarief genoemd. 

Schakeltijden: wanneer zijn de daluren? 

De tijdstippen waarop wordt overgeschakeld van normaal- naar daltarief noemen we schakeltijden. Het daltarief geldt voor bijna heel Nederland op alle nationaal erkende feestdagen, in het weekend en van 23.00 tot 7.00 uur. Woon je in Noord-Brabant of Limburg? Hier gaan de daluren al in van 21.00 uur tot 7.00 uur ’s ochtends. Omdat de tarieven per provincie gelijk zijn, heb je in deze provincies iets meer voordeel omdat je langer van het daltarief gebruik kunt maken. Lees meer over de schakeltijden

Wat betaal ik in de daluren? 

Als je voor het dubbeltarief kiest, betaal je minder in de daluren. Maar let op: het normaaltarief (buiten de daluren) is wel hoger dan het ‘standaard’ enkeltarief. Dus gebruik je minder dan 50% van je stroom tijdens de daluren? Kies dan voor enkeltarief. Je bent dan voordeliger uit.

Daltarief? Met een dubbele meter heb je de keuze 

Heb je een traditionele elektriciteitsmeter met twee of meer (lopende) telwerken, een slimme meter of digitale niet-slimme meter? Dan kun je gebruikmaken van de daluren energie. Geef dit bij ons aan. Wij regelen het voor je. 

Bespaar op je energiekosten met een slimme meter en dubbeltarief Een slimme meter is een digitale meter die automatisch je energieverbruik registreert en doorstuurt naar ons. Dit heeft een aantal voordelen:
  • Inzicht in je verbruik: Met een slimme meter kun je via een online portal of app je energieverbruik in real time bekijken. Zo kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt en waar je kunt besparen.
  • Automatische meterstanden: De meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar ons, dus je hoeft ze niet meer zelf door te geven. Lekker makkelijk!  
  • Betaal per verbruik: Met een slimme meter kun je kiezen om per verbruik te betalen. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de energie die je daadwerkelijk hebt verbruikt.
  • Dubbeltarief: Met een slimme meter kun je gebruikmaken van dubbeltarief. Hiermee betaal je een lager tarief voor energie tijdens de daluren ('s nachts, in het weekend en op feestdagen).
  • Dubbeltarief en de slimme meter: De slimme meter schakelt automatisch over van normaal- naar daltarief. Wij regelen de activatie van de daluren. 

Extra besparing: Door je verbruik te verschuiven naar de daluren, kun je extra besparen op je energiekosten. Benieuwd of een slimme meter en dubbeltarief voordelig zijn voor jou? Doe de postcodecheck en bekijk jouw persoonlijke aanbod. 

Ik heb een enkel telwerk, wat nu? 

Helaas, dan is het niet mogelijk om voor dubbeltarief te kiezen. Je kunt wel een dubbele meter laten plaatsen. Hiervoor betaal je eenmalig een bijdrage voor de installatie en administratiekosten. Goed om te weten: als je gebruik maakt van uitrol slimme meter is de wisseling gratis.