In de jaren zestig is het daltarief ingevoerd. Met welke bedoeling is dat gedaan? Hoe weet je welke meter in jouw meterkast bij het daltarief hoort? Is het altijd voordelig om van het daltarief gebruik te maken? En wat houdt 'Altijd Daltarief' in? We leggen je graag uit hoe het werkt.
Het onderscheid tussen normaaltarief en daltarief (dag- en nachttarief) is in de jaren zestig ingevoerd om het elektriciteitsnet gelijkmatiger te belasten. Alle bedrijven en huishoudens in Nederland samen begonnen in die tijd steeds meer stroom te verbruiken. En dan met name op werkdagen overdag, en veel minder 's avonds en in het weekend. Dat was voor de energieleveranciers niet handig. Een elektriciteitscentrale kon niet zomaar even een standje hoger of lager worden gezet als de maatschappij meer of minder stroom verbruikte. Daarom wilden de energieleveranciers graag dat je overdag wat minder verbruikte en 's nachts wat meer. Dat maakte de schommelingen in het totale energieverbruik minder groot. Om dat aantrekkelijk te maken, werd het daltarief in het leven geroepen; een tarief dat in de daluren lager was dan het normaaltarief.
Inmiddels is ons elektriciteitsnet steeds beter bestand tegen de pieken in ons energieverbruik. Daarom maken niet alle energieleveranciers nog onderscheid tussen dag- en nachttarief.
In de loop der jaren zijn steeds andere namen bedacht voor het systeem van dubbeltarief. Tegenwoordig noemen we het nachttarief of laagtarief meestal daltarief. Wat vroeger dagtarief of piektarief heette, of laaguren werd genoemd, is nu het normaaltarief. Ook de termen laagtarief en hoogtarief zijn vrij gebruikelijk om het verschil aan te duiden.
De tegenhanger van het dubbeltarief is het enkeltarief, waarbij er één prijs geldt per kWh, ongeacht wanneer je stroom verbruikt. Het enkeltarief is doorgaans iets lager dan het normaaltarief, maar hoger dan het daltarief.
Sommige huishoudens hebben een enkele stroommeter. Net als voor gas is er dan één telwerk om jouw stroomverbruik te meten. Je betaalt een vast bedrag per kWh. Andere huishoudens hebben een dubbele stroommeter. Je hebt dan te maken met twee verschillende tarieven: het normaaltarief en het daltarief. De dubbele meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt tegen normaaltarief, en hoeveel tegen daltarief.
Heb je een dubbele meter (dus twee telwerken voor stroom)? Dan kun je als volgt zien welke meter hoort bij het daltarief:
Het daltarief is iets goedkoper dan het normaaltarief. Het kan dus lonen om jouw stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de uren waarin het daltarief geldt. Het kan lastig zijn om telkens rekening te moeten houden met de daluren. Je kunt daarom ook kiezen voor een contract waarin er weinig of zelfs geen verschil is tussen het daltarief en het normaaltarief.
Het daltarief geldt tijdens de laaguren (tegenhanger van de normaaluren):
Het dubbeltarief in Noord-Brabant en Limburg heeft meer uren in het daltarief dan de overige provincies. Daarom is het dubbeltarief in de overige provincies iets goedkoper dan in Noord-Brabant en Limburg. Het maakt dus niet uit in welke provincie u woont.
Het daltarief is goedkoper. Daarom is het slim om je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar tijden waarop het daltarief geldt. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser pas aan na de schakeltijd die geldt in jouw provincie.
Het daltarief is lager dan het tarief bij een enkele meter, maar het normaaltarief is juist hoger. Je bent met een dubbele meter dus niet altijd voordeliger uit. Verbruik je minder dan 40% van de stroom tijdens de daluren? Dan kun je je energieverbruik beter laten afrekenen tegen één voordelig tarief. Heb je op dit moment een enkele meter? Wanneer je meer dan 40% van de stroom tijdens de daluren verbruikt, is het slim om hem door een dubbele meter te laten vervangen. Vanaf 2020 krijgt iedereen in Nederland een slimme meter; de slimme meter heeft altijd een dubbel telwerk.