Laatste update: 22 januari 2024

In 2022 stegen de energieprijzen wereldwijd en dat voelden veel huishoudens in hun portemonnee. De overheid kwam daarom met een aantal maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. Zo paste de overheid tijdelijk de btw aan, werd het Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht en kwam er het prijsplafond. Wat er met deze maatregelen gebeurt in 2024, leggen we aan je uit.

Het Noodfonds blijft, het prijsplafond stopt

De energieprijzen zijn intussen iets gedaald. Maar de totale inflatie in Nederland blijft hoog, denk bijvoorbeeld aan de prijzen in de supermarkt. De overheid komt daarom met nieuwe maatregelen die de totale koopkracht moeten versterken. Voor een deel vervangen deze de maatregelen voor de energieprijzen. We zetten voor je op een rij wat er in 2024 verandert.

1) Het prijsplafond

De bekendste maatregel, het prijsplafond, stopt per 1 januari 2024. Met het prijsplafond betaal je een maximumprijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik:

  • stroom: 40 cent per kWh voor je verbruik tot 2.900 kWh stroom per jaar
  • gas: 1,45 euro per m3 voor je verbruik tot 1.200 m3 gas per jaar

Voor je verbruik boven deze grens betaal je de energietarieven uit je contract. Heb je een vast contract met energietarieven onder het prijsplafond, dan betaal je gewoon de tarieven uit je contract en merk je niets van het prijsplafond. 

Geen prijsplafond meer, wat nu?

Inmiddels kun je weer een energiecontract afsluiten met een prijs onder het prijsplafond. Heb je nog een energiecontract met variabele tarieven, dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit met een vast energiecontract. Met een vast contract heb je de zekerheid dat je energietarieven niet stijgen. Ben je al klant bij ons? Bekijk dan je persoonlijke aanbod in Mijn Essent.

2) Het Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt een gedeelte van de energierekening voor huishoudens met een bepaald maximum inkomen. Het is een initiatief van verschillende energieleveranciers, waaronder wij. Ook dit jaar blijft het Noodfonds Energie bestaan. Op 22 januari 2024 is het Tijdelijk Noodfonds Energie opnieuw geopend voor aanvragen. Op de website van het Noodfonds Energie doe je een situatie check om erachter te komen of je in aanmerking komt voor het Noodfonds. 

3) Eenmalige energietoeslag

In 2022 en 2023 ontvingen huishoudens die dit het hardst nodig hebben een eenmalige energietoeslag van ongeveer 800 euro. Het daadwerkelijke bedrag wordt door de Gemeente bepaald. De meeste studenten kwamen in aanmerking voor een tegemoetkoming van 400 euro. Behoor je tot deze groep, dan krijg je deze toeslag in 2024 niet meer. 

Tip: heb je hulp nodig bij het betalen van je energierekening of andere rekeningen? Doe dan de Potjes-check op Geldfit. Met het beantwoorden van een aantal vragen kom je erachter welke potjes je kan aanvragen.

4) Voorkomen onnodig afsluiten

Betaal je je energierekening niet op tijd, dan loop je het risico afgesloten te worden van energie. De regels voor het afsluiten van stroom en gas zijn sinds april 2023 versoepeld. Dit zijn landelijke afspraken en die blijven ook in 2024 het bestaan. Dit betekent dat er meer ruimte is om een betaalafspraak te maken met je energieleverancier als betalen even niet lukt. We helpen je graag met een oplossing die past bij jouw situatie. Het is wel belangrijk om op tijd contact op te nemen wanneer je een betaalachterstand hebt. 

Lees meer over ons incassoproces en hoe wij omgaan met facturen die niet op tijd betaald worden.

Wat er nog meer verandert in 2024

Naast de overheidsmaatregelen die wijzigen, verandert er nog meer op 1 januari 2024. We zetten het voor je op een rij:

Energiebelasting

  • De energiebelasting op gas stijgt met 11,3 eurocent. Dit betekent dat je volgend jaar meer gaat betalen per m3 gas dan in 2023. Met deze verhoging hoopt de overheid huishoudens te motiveren om minder gas te gebruiken. 
  • De energiebelasting op stroom daalt licht, met 2,1 eurocent. De overheid stimuleert hiermee de keuze voor elektrische warmteopties, zoals een warmtepomp.
  • De vermindering energiebelasting gaat omhoog van 596,86 euro in 2023 naar 631,39 euro in 2024. Dit betekent dat huishoudens met een stroomverbruik van minimaal 1 kWh 34,53 euro meer korting krijgen op hun energierekening. 

Netbeheerkosten

  • Er wordt in Nederland steeds meer duurzame energie opgewekt. Een goede ontwikkeling, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee. Om het transport van al deze energie mogelijk te maken, moeten netbeheerders flink investeren in het aanpassen en uitbreiden van het net. Hierdoor ga je vanaf volgend jaar meer netbeheerkosten betalen. Naar verwachting stijgen de kosten gemiddeld met zo'n 8 euro per maand. Wat je uiteindelijk betaalt, verschilt per netbeheerder en is vanaf 1 januari 2024 te zien in je tarievenoverzicht in Mijn Essent.

Variabele tarieven

  • Heb je een contract met variabele tarieven? Dan wijzigen deze per 1 januari 2024. Je krijgt uiterlijk 1 december 2023 een persoonlijke e-mail van ons met je nieuwe tarieven.
  • Heb je al een vast contract, dan veranderen alleen de netbeheerkosten en de energiebelasting voor jou. Deze kosten betaal je aan je energieleverancier, maar worden dus bepaald door de overheid en je netbeheerder. De leveringskosten die je aan ons betaalt staan vast zoals afgesproken in je energiecontract. Wil je meer weten over hoe je energierekening is opgebouwd? We leggen het aan je uit.

Je termijnbedrag

De hogere energiebelasting op gas en de gestegen netbeheerkosten zorgen ervoor dat je volgend jaar meer gaat betalen voor energie. Doe daarom in het nieuwe jaar regelmatig de TermijnCheck in Mijn Essent. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

 

Tip energie voor bedrijvenDoor de stijging van de energiebelasting op gas, gaat de prijs per m3 in 2024 omhoog. Het loont dus extra om energie te besparen. Kies je voor isolatie, dan heb je je investering nog sneller terugverdiend! Bereken je besparing en vraag een gratis adviesgesprek aan. Je kan al besparen met kleine aanpassingen. Ontdek onze handige bespaartips om minder gas te verbruiken.