Energieleveranciers noemen dagstroom en nachtstroom ook wel 'dubbel tarief'. In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lagere stroomprijzen voor ’s nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets meer. Of dagstroom en nachtstroom voordelig voor je kan uitpakken, hangt af van je gedrag en wanneer je relatief de meeste energie gebruikt.
In de meeste provincies geldt van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds dagstroom en daarna ga je over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief, het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat. In Limburg en Noord-Brabant kun je al na 9 uur ’s avonds nachtstroom gebruiken.
Maak jij gebruik van dagstroom en nachtstroom of betaal jij 'enkel tarief'? Om hierachter te komen, neem je simpelweg een kijkje in je meterkast. Als je elektriciteitsmeter twee meters heeft, maak je waarschijnlijk gebruik van dubbel tarief. Zie je op je meter maar één elektriciteitsmeter, dan heb je enkel tarief. Je kunt het voor de zekerheid ook nog even navragen bij je energieleverancier.
Meestal is het nachttelwerk T2. Je controleert dit makkelijk via je factuur, de stand waarvoor je laag tarief betaalt is de nachtstand. Of nog eenvoudiger: je kijkt tijdens de daluren welk telwerk loopt.
Het klinkt heel simpel: hoe meer elektriciteit je tijdens de goedkope uren gebruikt, des te meer voordeel kun je uit het dubbeltarief halen. Apparaten die veel stroom gebruiken, zet je dus het liefst aan als het nachtstroom kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de vaatwasser en wasmachine, of het gebruiken van de wasdroger. Ook slimme meters kunnen op dubbeltarief ingesteld worden. Dan maakt deze elektriciteitsmeter bij het meten namelijk onderscheid tussen de normaal- en daluren.
Wanneer is het nu een goed idee om gebruik te maken van dagstroom en nachtstroom? Als je de hele dag door stroom gebruikt, maakt het niet heel veel uit of je een dubbel energietarief hebt of een enkel energietarief. Maar als 60-70% van je energiegebruik ’s avonds of in het weekend is, kan het lonen om over te stappen naar een dubbel energietarief. Je kunt altijd even uitrekenen welk tarief voor jou voordelig uitpakt. Bekijk wat je moet doen om van enkel- naar dubbeltarief of andersom te gaan.
Voor 2020 ontvangt ieder huishouden in Nederland een slimme meter. Een slimme meter heeft een dubbel telwerk. Als je nog een analoge enkele meter in de meterkast hebt hangen, kun je dus het beste wachten tot de slimme meter wordt geïnstalleerd. Wanneer de slimme meter bij jou wordt geplaatst kun je nagaan op de website van Netbeheer Nederland.