Wat is het verschil tussen normaal- en enkeltarief? Wanneer geldt het normaaltarief? Met welk tarief bent u het voordeligst uit? Hieronder zetten we het voor u allemaal op een rij.
We werken met verschillende soorten contracten. Doe de postcodecheck om te weten welk contract het beste bij u past. Eén van de dingen om naar te kijken is hoe u uw stroomverbruik laat meten. Met enkeltarief hebt u één stroommeter in huis. U betaalt dan dag en nacht hetzelfde voor uw stroom. Kiest u voor dubbeltarief, dan gelden er daluren en normaaluren. Het daltarief is een paar cent per kWh lager dan het normaaltarief. U hebt daarom een energiemeter met een dubbel telwerk in huis. Het ene meet uw stroomverbruik tijdens de daluren, het andere tijdens de normaaluren.
Het normaaltarief geldt over het algemeen op werkdagen van 7 tot 23 uur. In Noord-Brabant en Limburg geldt het normaaltarief tussen 7 en 21 uur. Voor iedere regio gelden dus andere schakeltijden. U bespaart geld door het stroomverbruik van de normaaluren zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren. Zet bijvoorbeeld de vaatwasser pas 's avonds laat aan, en doe de was in het weekend (in het weekend geldt het daltarief de hele dag).
Tijdens de kantooruren gebruiken we met zijn allen veel meer stroom dan 's nachts en in het weekend. Voor de energiecentrales is een gelijkmatige verdeling van de vraag naar stroom gunstiger. Daarom proberen we het voor u aantrekkelijk te maken om de pieken te vermijden. Het normaaltarief is iets hoger dan het enkeltarief, het daltarief zit er juist onder. Of u met het dubbeltarief goedkoper uit bent, hangt ervan af wanneer u het grootste deel van uw stroom verbruikt.
Als u ongeveer de helft van uw stroom tijdens de daluren verbruikt, is het dubbeltarief voordeliger dan het enkeltarief. Verbruikt u vooral stroom tijdens de normaaluren, dan is enkeltarief voordeliger. Echter, of de besparing op de energierekening opweegt tegen het ongemak van het gebonden zijn aan de daluren, is een persoonlijke keuze.
Wilt u overstappen van enkel- naar dubbeltarief of andersom? Vraag dan uw netbeheerder om de meter(s) te vervangen. Heeft u reeds een meter met dubbel telwerk, dan hoeft de meter niet vervangen te worden.