Een waarborg energie is een geldbedrag waar een energieleverancier om kan vragen voordat zij stroom en gas aan u gaan leveren. Dit doen energieleveranciers omdat bij hen het vermoeden bestaat dat er schulden zijn, of er misschien andere dringende redenen zijn waarom u niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Mag de energieleverancier dit zomaar vragen? Is het wel terecht dat om een waarborgsom gevraagd wordt? Is er geen vertrouwen? Gelukkig is het niet nodig om u zorgen te maken, zodra u begrijpt waarom en in welke situaties een energieleverancier hierom vraagt. Vaak zijn deze vermoedens onterecht en is het de moeite waard om contact op te nemen met de energieleverancier en succesvol bezwaar te maken.
Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.
Doe de postcodecheck
Er zijn een aantal situaties waarin u al dan niet terecht borg moet betalen die we hieronder zullen toelichten. Als u van mening bent dat het verzoek om het betalen van een waarborgsom energie onterecht is, dan vindt u hier ook hoe en wanneer u bezwaar kunt maken tegen het verzoek.
Situaties die kunnen leiden tot het betalen van een waarborg energie zijn:
Als u bij een energieleverancier klant wordt, dan bepalen zij eerst uw kredietwaardigheid. Dat doen zij meestal met hulp van een speciaal bedrijf, dat onderzoekt hoe groot de kans op wanbetaling is. Aan het einde van deze controle krijgt u een zogenaamde kredietscore. Hoe hoger hoe beter, maar hoe lager hoe slechter. Als u onder de grens van de energieleverancier valt, dan verzoeken zij u om een waarborg energie te betalen. Deze borg krijgt u weer terug aan het einde van het energiecontract.
Als u bent of wordt afgesloten door uw energieleverancier en een spoedaanvraag plaatst bij een nieuwe leverancier, dan zullen de meeste energiebedrijven dit snel opmerken. De huidige leverancier dreigt namelijk niet zomaar met afsluiting, maar dat wordt vaak veroorzaakt door een betalingsachterstand. In zo'n geval vragen energieleveranciers vaak om een waarborg energie.
Er bestaat een hele kleine kans dat iemand met dezelfde naam en voorletters in het systeem waarmee de kredietcheck wordt uitgevoerd met u wordt verwisseld. Als u zelf helemaal geen schulden of betalingsachterstanden heeft, maar iemand anders met dezelfde naam wel, dan kan dit in uitzonderlijke gevallen leiden tot een negatieve kredietscore. Hierdoor wordt u ten onrechte verzocht een borg te betalen. Vervelend, maar bezwaar maken is dan altijd zinvol.
Ook wordt gekeken naar de historie van vorige bewoner(s) op uw adres. Als die bewoner zijn of haar rekening niet betaalde, dan kan het voorkomen dat u als nieuwe bewoner onterecht een waarborg energie moet betalen. Lees meer over hoe een verhuizing en de aanvraag bij een nieuwe energieleverancier werkt.
Als u gaat wonen in een wijk waarin veel klanten problemen hebben met het op tijd betalen van de energierekening, dan laten sommige energieleveranciers dat meewegen in de kredietscore. Vooral als er geen persoonlijke gegevens over u bekend zijn, dan laten zij dit zwaarder meewegen. Gelukkig komt deze reden slechts bij hoge uitzondering voor.
Wat te doen als u onterecht een waarborgsom moet betalen? Gelukkig is het heel goed mogelijk om bezwaar te maken. Onderzoek eerst waarom u een waarborg energie moet betalen. Welke van de bovenstaande situaties is op u van toepassing? Het gemakkelijkste is om de energieleverancier te bellen of te mailen en te vragen welke gegevens ze van u hebben en waarom u de waarborg energie zou moeten betalen. Als de gegevens niet kloppen, dan kan uw situatie opnieuw bekeken worden. Bijvoorbeeld door een kopie van uw legitimatiebewijs, een bewijs van uw huidige inkomen en een kopie van een recent bankafschrift op te sturen.
Er zijn dus veel situaties waarin om een waarborg energie gevraagd wordt. Gelukkig loont bezwaar maken vaak de moeite.