Energieadvies niet op de plank, maar in de praktijk

Slimmerik

Energieadvies niet op de plank, maar in de praktijk

Het begon in 2011 in een antikraakpandje op het Rokin. Inmiddels is Klimaatroute de status van start-up ontgroeid en werd het bedrijf in 2018 door Essent overgenomen. Het doel van dit energieadviesbureau? Bedrijven inspireren hun onderneming duurzamer te maken. Maar met energieadvies alléén deden bedrijven nauwelijks iets. En dus werd het tijd voor een andere aanpak. Een manier die tot nu toe ruim 25.000 ondernemingen heeft geholpen met energie besparen. Bas van den Brenk, directeur van Klimaatroute, was erbij vanaf het prille begin.
Logo Slimmerik van Essent

Onderzoek naar energieadvies dat werkt

Energieadvies is niet nieuw of uniek. Er zijn honderden bedrijfjes – vaak eenpitters – die deze dienst leveren. Maar vaak blijft het bij een prachtig advies, dat op de plank belandt. “Zonde, dat kan anders!” vertelt Bas. “We hebben 1.000 bedrijven gevraagd waarom ze niks deden met die adviezen. Daaruit kwamen 3 hoofdredenen. Als eerste bleek advies vaak te complex, in een eindeloos rapport vol grafieken. Reden 2: adviseurs staken veel tijd in een energieadvies, stuurden het op en keken er nooit meer naar om. Tot slot hadden mkb’ers in die tijd nog behoorlijk last van de recessie. Dus financiering van maatregelen speelde ook een rol.”

Overzichtelijk advies, praktische en betaalbare uitvoering

Met die kennis wist Klimaatroute wel raad. Bas vertelt: “Bedrijven willen gewoon weten: wat kost het en hoe doe ik het? Daarom hebben we maar 2 pagina’s nodig om ons advies uit te leggen. Lekker overzichtelijk. Vervolgens gaan we langs om het te bespreken op locatie. Die opvolging is belangrijk. Dan zie je meteen waar de knelpunten zitten. Want misschien lijkt ledverlichting een goed idee, maar vindt een ondernemer die van de buurman lelijk. En wil hij of zij daarom niet. Dan kijken we hoe dit anders kan, om toch die energie te besparen. Zo simpel kan het zijn. En wat betreft de financiering, daarmee proberen we mensen zoveel mogelijk te helpen. Er is vaak veel mogelijk, bijvoorbeeld met subsidies. Wij vragen die aan en fungeren zo als tussenpersoon. Zodat de ondernemer gewoon bezig kan zijn met zijn eigen business.”
Bas van den Brenk ziet energiebesparing als business case

Energiebesparing als business case

In 2030 heel Nederland klimaatneutraal. Dat is een ambitieuze missie van Klimaatroute, zo erkent Bas. Maar hij is duidelijk: “Het hoeft niet zo ingewikkeld en duur te zijn. De markt is er klaar voor en de middelen zijn er. Voor veel ondernemers en ook bewoners is het gewoon een business case om daadwerkelijk de stap naar verduurzaming te maken. Een keuze. Is investeren nodig? Dan hebben mensen het gevoel dat het geld kóst. Maar de besparing is uiteindelijk groter. En dát moet je laten zien. Dan werkt het en dan kan er een hele hoop. In 2019 hebben we met Klimaatroute maar liefst 12.765 ton CO2 bespaard. Dat wordt dit jaar nog meer met Duurzaam Wonen. Onze nieuwe dienst voor huizenbezitters, in opdracht van gemeentes.

CO2-besparing per adres inzichtelijk

De overheid oefent steeds meer druk uit op gemeentes om CO2-uitstoot te verminderen. Een hulpmiddel vanuit de overheid om gemeentes hierbij te helpen, is de Regeling Reductie Energiegebruik, oftewel RRE. Volgens deze regeling mogen gemeentes hun plan indienen om hun bewoners te helpen verduurzamen tot maximaal € 100 per bewoner. Bas: “Wij helpen met het indienen en uitvoeren van plannen om woningen duurzamer te maken. Uit onze data blijkt dat als een bewoner energieadvies krijgt voor € 90, diegene vaak een veelvoud investeert aan besparingsmaatregelen. Per adres laten wij duidelijk zien wat de CO2-reductie is. Daar zijn gemeentes enorm bij gebaat. Zo helpen we gemeentes daadwerkelijk te verduurzamen.”

Meer weten over deze slimme samenwerking?

Wil je meer weten over deze samenwerking? Bekijk de website van Klimaatroute voor meer informatie. Geïnteresseerd in energieadvies op maat? Mail dan naar duurzaamwonen@klimaatroute.nl.